"Cool" Noć istraživača od 15 sati

Noć istraživača održava se danas, 30. septembra, a tema je "cool" nauka – nauka niskih temperatura ili prosto nauka koja je "cool".

U tržnom centru BIG, od 15 sati, posetioce čeka mnoštvo COOL radionica i eksponata: lebdeća čigra, ferofluidi, levitirajući voz Maglev, kriptografija i kodovi, bihejvioralna genetika, automobil napravljen od elektronskih komponenti, industrijski robot koji pravi iglo, hemija leda, kriohirurgija, terapeutska hipotermija i još mnogo "cool" tema prezentovanih na zanimljiv i "cool" način.

Osim eksperimenata sa naučnicima, pripremljeno je i mnoštvo interaktivnih naučnih eksponata. Tu su optičke iluzije, figure koje se same bez pomoći penju uzbrdo, soba u kojoj sve postaje džinovsko i još mnogi drugi.

Posetioci će moći i na sladoled sa naučnicima - imaće priliku da proćaskaju sa "cool" naučnicima, na "cool" naučne teme, uz "cool" poslasticu.

I ove godine, program se nastavlja u klubu Quarter, uz mnoštvo "cool" sadržaja koji spajaju nauku i umetnost.

Program počinje u 20h predavanjem "super cool" tehnologa sa Univerziteta u Novom Sadu na temu craft piva. Uz predavanje, posetioci mogu očekivati i degustaciju “istraživačkog piva” koje stiže iz laboratorije "pivaRazBeerbriga".

U 21h sledi tradicionalno propitivanje iz različitih oblasti nauke – Naučni kviz. Treba okupiti ekipu od najviše 5 članova i smisliti neko "cool" ime. Kviz master je Lee Man.

Nakon kviza, na redu je "super cool" spoj nauke i umetnosti – LIGHT/PLAY radionica Centra za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju SCEN. Uz pomoć različitih materijala, izvora svetla i video projektora, učesnici radionice imaće priliku da, kroz improvizaciju i igru, kreiraju video materijal.

Na kraju će nastupiti naučnici-muzičari. Sviraće Mistakemistake, DOF, Johnny Almost i Vrata naroda. Članovi svih bendova su povezani sa univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu – neki su studenti, drugi nastavnici, treći naučnici sa različitih instituta.

Svi programi su besplatni.

Više informacija o novosadskoj Noći istraživača možete pronaći na http://nocistrazivaca.rs/gradovi/ns/

  • Zivan

    30.09.2016 15:11
    Na ovom sajtu ima o Noći istraživača u svim gradovima gde se održava, sem u Novom Sadu...
  • zbogom pameti

    30.09.2016 12:22
    pravo mesto za takvu manifestaciju....
    nema sta..
  • portir

    28.09.2016 15:45
    Hleba i igara .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti