Oktobarska Kritična masa vozi se danas

Oktobarska Kritična masa, 55. po redu, održaće se danas. 28. oktobra.

Biće posvećena lošoj praksi da se pretiče i obilazi na maloj razdaljini.

Simboličnim gestom aktivisti će podsetiti na to koliko je važno imati bezbedan prostor za kretanje, kaže za 021 jedan od organizatora Marko Trifković.

"Ova Kritična masa posvećena je pitanju mimoilaženja i obilaženja biciklista i pešaka i tome kako se učesnici u saobraćaju snalaze u tim situacijama pošto je poprilično rizično ako se na malom rastojanju obilazi i pretiče. Kritična masa će podsetiti i poslati poruku da pretičete i obilazite bicikliste i pešake na putu na više od metra, da prednost prelaženja na drugu traku ne košta previše, a znači svima mnogo, jer time smanjujemo neke rizike", objašnjava Trifković.

Vožnja će ovaj put proći kraj mesta na Futoškom putu gde je na biciklu poginuo Spasoje Milošević.

Kreće se iz Limanskog parka u 17 časova.

Kritična masa sa istom temom biće i u Beogradu, o čemu opširnije OVDE. Biciklistička udruženja iz Niša, Šapca, Novog Sada i Beograda su već više puta tražila da se u zakonsku regulativu uvede obavezno bočno rastojanje prilikom preticanja biciklista od najmanje jednog metra u gradskoj sredini.

  • Novosadista

    28.10.2016 14:14
    Kriticna masa
    Najvise volim ove sto pisu "opet?". Da opet, da poslednjih koliko godina, da svakog poslednjeg petka u mesecu, da u pet sati. Da, dok god se uslovi za bicikliste ne dovedu na nivo koji treba da bude. A mozda i posle, cisto iz uzivanja. Ceo svet se okrece bicciklu kao zdravom, jeftinom i ekoloskom vidu prevoza, samo mi pljujemo po biciklistima. I pre nego sto mi neko kaze da ne moram da zivim u Srbiji, odmah da kazem da ne moram, ali da zelim. Isto tako zelim da se borim za sebe. Svakome to preporucujem, ali lakse je spistiti glavu dole i pustiti da te gaze.
  • Sat

    28.10.2016 14:07
    Dolazim da vas podržim!
  • Kriticni pesak

    28.10.2016 11:58
    Opet ?? Pa koliko ima tih kriticnih masa ?? Zaista je zadivljujuca upornost biciklista od kojih su mnogi tatini sinovi koji se prave vazni i koji zele da drugi vide novi bicikl sto im je tata kupio .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti