Rušenje nelegalnih objekata od sredine novembra

Građevinska inspekcija donela je ove godine 1.116 rešenja za rušenje nelegalno izgrađenih objekata, ali će tek sredinom novembra krenuti u taj posao.

Razlog za ovako velik broj rešenja jeste Zakon o ozakonjenju, prema kom svi bespravno izgrađeni objekti moraju biti popisani do 27. novembra. Tokom 2016. godine inspekcija nije rušila bespravnu gradnju, osim što su tri investitora samoinicijativno uklonili objekte.

Glavna građevinska inspektorka Slavica Lazov kaže za "Dnevnik" da je do sada napisano 51 rešenje za uklanjanje nelegalnih objekata.

"Zatvoreno je i 18 gradilišta na kojima je počelo zidanje bez građevinske dozvole. Naredne sedmice uradićemo predračune za uklanjanje objekata, kada će se znati koji će objekti biti prvi na redu, kog datuma i u koliko časova će se krenuti u izvršenje. Objekte će rušiti JK 'Stan'", objašnjava Lazov.

Inače, kako je 021.rs ranije pisao, u Novom Sadu je popisano preko 6.000 nelegalnih objekata, a najviše njih se nalazi u Futogu, Veterniku, Kaću, Kovilju i Bukovcu. U Ministarstvu građevinarstva su naveli da rok za popis nelegalnih objekata neće biti produžavan, ali će se opštinama dozvoliti korišćenje satelitskog snimka kako bi im se olakšao posao.

Nakon isteka roka za popis bespravnih objekata, "Stan" će nastaviti uklanjane onih koji nisu popisani i nisu u postupku ozakonjenja, što će se sprovoditi na osnovu Programa uklanjanja.

Inače, u Srbiji je za godinu dana legalizovano samo 2,8 odsto objekata od 770.934, koliko je do sada ukupno podneto zahteva za legalizaciju po svim starim zakonima.

Formular o Obaveštenju za upis nelegalnog objekta možete preuzeti OVDE. 

  • ĐURA

    28.10.2016 11:08
    #####
    Bogami,moračete "NATO" angažovati koliko ih je nelegalnih!?
  • sdragan

    28.10.2016 11:00
    ?
    Jel sam ja ovo dobro procitao :" samo 2,8 odsto objekata od 770.934" ?
    Pa ljudi moji, da li je ovo moguce??!
  • Marko

    28.10.2016 09:32
    Nista od toga
    Inspekcija ne radi nista, licno zvao prijavio suvlasnika na placu da zida bez dozvole bili videli domundjali se sa njim i otisli i kao sad ce nesto da ruse

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti