Studenti Ekonomskog opet protestovali (foto)

Oko tri stotine studenata Ekonomskog fakulteta održalo je novi protest ispred Vlade Vojvodine, nezadovoljno visokim troškovima studiranja.  
Oko tri stotine studenata Ekonomskog fakulteta održalo je novi protest ispred Vlade Vojvodine, nezadovoljno visokim troškovima studiranja.

Njihove predstavnike je primio pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš. Na sastanku su studenti izneli zahtev da se školarine oslobode svi koji imaju više od 48 bodova, da se ukine plaćanje prenesenih ispita, kao i da se smanji cena participacije odnosno prebacivanja sa subotičkog Ekonomskog fakulteta.

Kako je za Radio 021 rekao jedan od studenata, koji je želeo da ostane anoniman, oni nisu zadovoljni rezultatima razgovora. "Svi su razočarani današnjim protestom, malo smo razočarani zato što smo dobili jako malo odgovora na pitanja, nismo naišli na razumevanje i podršku i za sada ne znamo šta ćemo dalje. To treba tek da vidimo", kaže on.

Studenti ne mogu da vide kuda ide njihov novac?

Jedno od problematičnih pitanja bio je i zahtev studenata da vide završni račun fakulteta, kako bi imali uvid u to na koji način se troši novac od participacije. Kako oni tvrde, na sastanku sa Zoltanom Jegešom im je rečeno da su predstavnici studenata prisustvovali sednici na kojoj je donošen završni račun, kao i da je tada mogao da ga vidi svako ko želi.

"Tražili smo da naknadno vidimo račun i nismo naišli na pozitivan odgovor. Rekli su nam da je taj podatak jako teško dobiti i da nam teško mogu izaći u susret", rekao je jedan od studenata.

Cena participacije iznosi 30.000 dinara. "Mi participaciju plaćamo kao ogranak subotičkog fakulteta, a jedna od stavki koja se spominje jesu i putni troškovi profesora. Velik deo njih ne putuje iz Subotice u Novi Sad, već obrnuto. Cena je nerealna, razumemo da moramo nešto da platimo, ali ne i zašto je u pitanju toliki novac", kaže jedan od studenata koji je učestvovao u protestu.

Ostaje nejasno zbog čega nadležni u pokrajinskoj Vladi tvrde da je završni račun Ekonomskog fakulteta nešto do čega je teško doći, budući da studenti na to imaju pravo na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

700 dinara za lampicu na projektoru

Ekonomci su nezadovoljni i troškovima koje moraju da snose i za neke relativno svakodnevne i uobičajene stvari. Naime, ukoliko žele da podnesu žalbu, molbu ili zahtev dekanu, potrebno je uplatiti 800 dinara. "Takođe, pri odbrani diplomskog rada, moramo da iznajmimo fakultetski projektor i laptop za 700 dinara. Možda to nije preterano velik trošak, ali smešno je objašnjenje uprave da sijalica na projektoru, koja košta 500 evra, ume da se pokvari čim se uključi", tvrde studenti.

Studenti Ekonomskog fakulteta su već održali dva protesta, a kako neki od njih kažu za Radio 021, zbog toga im je bilo prećeno da neće položiti ispite. Zahtevi koji su im ispunjeni jesu 100 budžetskih mesta za studente druge godine mastera i oslobađanje od školarine svih studenata koji su očistili godinu, bez obzira na poziciju na rang listi. (Asja Francisti)

Na putu od Vlade Vojvodine do Trga slobode

Nije ni Ekremu bilo lako pre nego što je izmišljen youtube.

Neko citira Velju Ilića...

...neko se sam dohvati poezije...

...a neko citira Nenada Čanka.

Ulica Modene

Studenti su bili inspirisani i Puraševićevim hitom "Vrati mene dvesta eura".

Nekim sugrađanima protest studenata nije remetio uživanje u popodnevnom odmoru.

Strani turisti su, s druge strane, bili ushićeni.

Ali većina prolaznika bila je začuđena.

  • xxy

    10.11.2010 18:57
    UF
    Svaka cast studenti,u moje vreme,ludih 90tih ,ovi sa faksa su radili isto to.94-te je participacija bila 1000 din sto je bilo jednako 1000 DEM.Doduse mi nismo imali herca za proteste kao vi,i na tome vam svaka cast.Samo mi nije jasno kako je nekadasnji JUL-ovac Dekan boze jos da vratimo Miru i to je to, opet na pocetku.
  • Student

    05.11.2010 15:30
    Za oca dva studenta ekonomije
    Samo jedna ispravka, participaciju u visini od skoro 30000dinara placaju i studenti koji su na budzetu, ne samo samofinansirajuci.
  • Otac dva studenta ekonomije

    29.10.2010 20:26
    Nedodirljivi
    Nije na svim fakultetima jednako. Ima ih koji su Bolonjsku deklaraciju shvatili ispravno i pokušavaju da svoje studije prilagode
    evropskom,univerzalnom, modelu visokoškolskog obrazovanja.Rukovodstvo i profesori Ekonomskog fakulteta u Subotici su "bolonjsku" ideju prilagodili svom džepu. Studije ekonomije su skuplje od studija arhitekture ,hemije ili umetničke akademije. Raznovrsnost ucene studenata je neverovatna. Sve se naplaćuje. Većina profesora stanuje u N.Sadu a svim nebudžetskim studentima, koji slušaju nastavu u N.Sadu, se naplaćuje 30 000 din. godišnje na ime dislociranosti nastave. To je razlog što se granica budžetski finasiranih studenata podiže visoko i ispod te granice dolaze i studenti koji su ostvarili više od 48 poena.
    Istina, "oprašta" im se plaćanje školarine.
    Da li je Ek.fak. iz Subotice ostvario toliki stepen "autonomije" da mu ništa ne mogu ni rektor, ni ministarsvo za obrazovanje a ni revizorska intitucija Srbije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti