Sajt na kojem se mogu proučavati Novi Sad i Vojvodina od pre 250 godina

Na ovim digitalnim vojnim habzburškim kartama koje se nalaze na interentu možete proučavati mesta u Vojvodini od pre 250 godina.
Habsburzi su između 1763. i 1787. godine sprovodili prvo vojno mapiranje svog carstva, a karte su vrlo detaljne.
 
Posle Karlovačkog (1699) i Požarevačkog mira (1718), celokupna teritorija današnje Vojvodine dolazi pod austrijsku (habzburšku) vlast. Nakon Požarevačkog mira iz 1718. godine, Habzburškoj monarhiji su pripali i jugoistočni Srem, Banat, kao i neki delovi teritorije današnje Srbije južno od Save i Dunava – Mačva, Šumadija, deo istočne Srbije, itd. 
 
Monarhija je jugoistočni Srem uključila u Kraljevinu Slavoniju, dok je na ostatku svojih novih teritorija na području današnje Srbije uspostavila dve nove krunske zemlje – Kraljevinu Srbiju i Tamiški Banat. Delovi teritorije današnje Vojvodine uključeni su tada u vojnu granicu, a drugi delovi su došli pod civilnu (županijsku) vlast. Za razliku od teritorija pod civilnom upravom, vojnom granicom upravljalo se direktno iz Beča, piše sajt Luftika.rs.
 
Iz ovog perioda su poznate i dve velike seobe Srba u Austrijsku carevinu (1690. i 1739. godine), kojima je pojačana brojnost srpskog stanovništva na području Vojvodine. Srbi su tada priznati za jednu od nacija Habzburške monarhije (Natio Rasciana) i priznato im je pravo na jedno posebno vojvodstvo, odnosno teritorijalnu autonomiju. Ovo pravo je, međutim, ostvareno tek u revoluciji od 1848. do 1849. godine. Tokom austrijske vladavine, na teritoriju Vojvodine su se, pored Srba, naselili i mnogi kolonisti, najviše Nemci i Mađari, ali takođe i Slovaci, Hrvati, Rusini, Rumuni i drugi.
 
Nakon austrougarskog (habzburškog) poraza u Prvom svetskom ratu 1918. godine, srpski narod sa područja Bačke, Banata i Srema proglašava prisajedinjenje Kraljevini Srbiji, što je priznato i novim mirovnim ugovorima.
 
Iako je ovaj sajt predstavljen još pre dve godine, kada je i 021 pisao o tome, nije na odmet podsetiti.
 
Kako biste pronašli svoje mesto na habsburškim vojnim kartama, kliknite OVDE.
  • Boza

    16.11.2016 23:15
    Ana
    Mnogo hvala na mapi!
  • munja

    16.11.2016 11:32
    Ono u Futoškoj ulici, prekoputa parka.
  • ana

    16.11.2016 08:41
    kakvo je to groblje na ovom Aninom sajtu desno Donjeg Sajlova ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti