Toplana uvodi biomasu kao energent

Uprava „Novosadske toplane“ priprema se za rekonstrukciju toplane u Petrovaradinu sledeće godine.
Uprava „Novosadske toplane“ priprema se za rekonstrukciju toplane u Petrovaradinu sledeće godine. Stari kotao biće zamenjen sa dva nova, jedan će biti na gas i mazut, a drugi će kao energent koristiti biomasu. Na taj način bi u Srbiju bilo uvedeno grejanje na biomasu, a za finansiranje ovog projekta zainteresovana je i Evropska investiciona banka.

Direktor „Toplane“, Vladimir Jelić, kaže za Blic da je prelazak na obnovljive izvore energije jedna od obaveza koje će Srbija morati da ispuni ako želi da se priključi Evropskoj uniji. On tvrdi da je biomasa jeftiniji energent nego gas i mazut, čime se mogu ostvariti uštede.

U Srbiji postoji oko 10 firmi koji se bave proizvodnjom ili prodajom biomase, ali postojeća proizvodnja i dalje nije dovoljna da se veći broj toplana opremi ovim energentom.

  • Smrznuti

    03.11.2010 10:18
    Opet NS Toplana
    Kada se mlad čovek dohvati neke funkcije, iz velikog entuzijazma i poslovne snage, on pokreće razne poslovne akcije i predstavlja velik oslonac firme koji vodi.
    Tako i "naš" Jelić iz NS Toplane započe nekoliko eksperimentalnih i ne baš jeftinih akcija, ali koje donose "bolje i jeftinije" grejanje narodu.
    Uz put izmobingova sve sa drukčijim razmišljanjima, a podeli i nekoliko otkaza. Nema sekiracije za otkazane, sud ih vraća na posao sa komplet nadoknadom, sa sve dodacima za stres i pretrpljene psihičke patnje.
    Kad se ne bavi zaposlenima on investira u ne baš jeftina softvere, koji tek što nisu proradili. Primeri iz unapredjenja grejanja naroda već su poznati. Nije samo poznata ekonomska opravdanost i benefit koju te akcije donose. Poznata je samo činjenica da se sve ovo dešava na teret korisnika grejanja, a sada je jasno i zbog čega grejanje mora poskupeti.
    I tako teče poslovanje naše Tolane i rukovodjenje Jelića sa istom. Vreme je ozbiljnu finansijsku proveru sveg poslovanja
    gore spomenute firme i njenih rukovodilaca.
  • Balkanac

    02.11.2010 14:29
    Kad se sve sabere???
    Zahtevi u pogledu ograničenja emisija zagađujućih materija u vazduh definisani su Direktivom 2001/80/EC. Nastavak ove price ostavljamo Vladimiru Jelicu.
  • @Segrt

    02.11.2010 13:45
    Da li je bas tako?
    Sta kazete, Vi segrte, da taj najstor u toj svojoj vuikendici (umesto gasa, struje, ili nekog slicnog izvora) pokusa da ugradi jedan mali kotao na biomasu i da konacno pocne da stedi nase pare? da li bi to bilo opravdano.
    On bi stigao do Evrope, mi bi koju paru manje plavali grejanje... Opravdanja ima vise.
    Jedino me brine ako prorade nadlezne sluzbe da se taj srecnik ne bude grejao na biomasu tamo negde na Klisi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti