Deset godina borbe protiv fašizma

Antifašistička akcija Novog Sada obeležiće i ove godine 9. novembar, međunarodni Dan borbe protiv fašizma serijom tribina i koncerata, a ujedno i proslaviti deset godina postojanja ove organizacije.      

Antifašistička akcija Novog Sada obeležiće i ove godine 9. novembar, medunarodni Dan borbe protiv fašizma serijom tribina i koncerata, a ujedno i proslaviti deset godina postojanja ove organizacije. Prema rečima Petra Atanackovića, aktiviste AFANS-a, ovaj vid borbe je neophodan i u poslednjih deset godina je dao rezultate.

"Ovo je već deseti put da obeležavamo Dan borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma. Istakao bih da je naš rad u deceniji koja je iza nas dao značajne rezultate, ali tu borba ne staje, već se nastavlja dok se potpuno ne iskoreni najveće zlo od svih postojećih zala", naglašava Atanacković.

Prema njegovim rečima, važnost promovisanja antifašističkih tekovina je od suštinskog značaja za naše društvo u ovom trenutku.

"Koliko je borba protiv fašistoidnih elemenata značajna govori i divljanje na beogradskim ulicama tokom trajanja "Parade ponosa". To predstavlja sve ono na šta smo ovih deset godina ukazivali i aktivno se borili protiv toga", jasan je Atanacković.

Ovogodišnji program manifestacije "Ulice protiv fašizma" počinje u subotu, 6. novembra, tribinom o alternativnim kulturnim prostorima u Novom Sadu. Tribina će biti održana u 18 sati u Radio Caffeu, nakon čega će biti organizovan koncert u klubu "Fabrika" gde će nastupiti bendovi Stillness, Deafness By Noise, Red Union, Pasmaters i Brickheads.

U nedelju će u "Fabrici" biti organizovana tribina "Internacionalni antifašizam", kao i projekcija filma. Ulaz na koncert staje 300 dinara, a karte se mogu naći u pretprodaji u CD shopu "Mungos".

  • Profa

    03.11.2010 14:40
    Dve vrste antifašista
    U svakom društvu postoje dve vrste antifašista. Oni koji su deklarativno antifašisti, i ne rade ništa po tom pitanju, i oni koji su spremni da im stanu "na crtu". Nikakvo to nije veličanje ovih potonjih, niti unižavanje generalnih ljudskih kvaliteta onih prvih. Jednostavno, tako je društvo diferencirano. Ja se slažem da današnji antifašisti često potežu za silom u obračunu sa svojim suparnicima, ali, zar nije sila to što fašistima omogućava opstanak i strah koji im omogućava napredak?
    Po meni, lepo je da ima onih koji se otvoreno ne boje.
  • Gradjanin

    03.11.2010 11:04
    Crnjak je da su ovi antifasisti veci fasisti i od samih fasista po nekim svojim uverenjima po pitanju kako eleminisati neistomisljenike i slicno. U zadnje vreme u svojoj nekoj nazovi borbi primenjuju militantne stilove poput Musolinijevih fasista. Jednom recju, bojim ih se isto koliko i fasista jer su u principu jedno te isto sra.e samo drugo pakovanje.
  • @Shljiva

    02.11.2010 18:11
    Gari, vidi se da pojma nemas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.