Javna preduzeća - stručnost ispred svega?

Novi v.d. direktor Spensa, Živko Popov, po struci je diplomirani inženjer, a bio je zaposlen u Naftnoj industriji Srbije kao glavni specjalista za poslove zaštite.

Novi v.d. direktor Spensa, Živko Popov, po struci je diplomirani inženjer, a bio je zaposlen u Naftnoj industriji Srbije kao glavni specijalista za poslove zaštite. Kako se navodi u njegovom CV-ju, dostavljenom odbornicima Skupštine grada, Popov je u Poslovnom centru NIS-a bio zadužen za koordinaciju i organizaciju vatrogasnog odeljenja. Kao stručno usavršavanje, on je naveo položene ispite iz oblasti zaštite od požara, bezbednosti i zdravlja na radu, kao i nekoliko sertfikata sa zvanjem “internog proverivača”.

Popov, član Narodne partije Maje Gojković, došao je na mesto v.d. direktora Spensa nakon što je dužnosti razrešena Ljiljana Ćulibrk. Ona je obavljala ovu funkciju nakon što je direktor Zvonimir Kaprocki dao ostavku. Pre njega, Spens je vodio njegov stranački kolega iz G17+, Aleksandar Ivić, koji se takođe povukao s te pozicije.

Inženjer na čelu TONS-a

Novi direktor Turističke organizacije Novog Sada, Branko Rondović, po struci je diplomirani inženjer Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Ipak, u svom CV-ju nije naveo na kom smeru, kao ni gde je do sada bio zaposlen. Rondović, koji je član Narodne partije Maje Gojković, došao je na ovo mesto nakon što je razrešen dužnosti predsedika Upravnog odbora javnog preduzeća “Informatika”. Na ovu poziciju je umesto njega došao Milorad Lukić. On je po struci diplomirani ekonomista, na smeru bankarstvo, na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo “Janićije i Danica Karić”. Podataka o radnom iskustvu u njegovoj radnoj biografiji nema.

Maja Gojković: Potrebna departizacija preduzeća

Nepoznato je da li kandidati za ove pozicije nisu znali da odbornicima treba da dostave CV ili možda ne umeju da ga napišu, što je teško zamisliti, budući da se na konkursu za bilo koji posao zahteva radna biografija. Takođe, sve vlasti koje su se izmenjale u Novom Sadu, tokom predizbornih kampanja obećavale su građanima odabir direktora javnih preduzeća na konkursima, na osnovu stručnosti, a ne stranačke pripadnosti. Pre samo mesec dana, na pitanje šta je prva stvar koju bi promenila u gradu, Maja Gojković je ponovila ono što su mnogi pre nje.

“Mislim da je u ovom trenutku ono što guši čitav sistem sigurno poliički način odabira direktora javnih komunalnih preduzeća, što znači da bih počela od departizacije i depolitizacije javnih preduzeća”, rekla je ona.

Međutim, ni demokratska vlast nije ostvarila slične najave. Posle izbora 2008. godine, Demokratska stranka je dobila šest preduzeća, G17+ dva, Liga socijademokrata Vojvodine i Srpski pokret obnove zajedno šest. Po jedno preduzeće “dodeljeno” je Socijalističkoj partiji Srbije i Grupi građana “Maja Gojković”. (Asja Francisti)

  • @millla - sad ste digli dzevu

    08.11.2010 06:35
    Odakle se Vi javljate?
    O kojoj dzevi Vi govorite? To je, na zalost, surova realnost.
    A ako je o diplomama rec, da li ste voljni i toliko kurazni da napisete broj Vase diplome, kada je izdata, na kojem fakultet, i strucnu spremu na kojoj se diploma odnosi.
    Brcko-Banovici, Samac-Sarajevo i sl. diplome su bili master studije za ove Vase Bolonje.
    Dakle, da vidimo ko ste to Vi kad ste tako smirena osoba. A ovo je vreme gradskih mangupa i seoskih djilkosa.
  • millla

    08.11.2010 06:04
    sad ste digli dzevu
    Neka mladih ljudi, neka rade neka budu rukovodioci!! Ko bi ugodio narodu!!! Polovina od vas ima veliki odmor od skole ili diplomu BRCKO, Banovici , Bjeljina!! Ako nesto nije jasno proverite diplome i nemojte nicije strucne ispite omalozavati!!Bravo MAJA
  • VdB

    06.11.2010 17:05
    SOSA
    E moja Soso, pa naravnno da nece staviti "strucne" ljude koji dugo rade u preduzecu jer ti isti "strucni" priuceni ljudi vec odavno pripadaju nekoj politickoj stranci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti