Izvršitelji izbacuju Društvo književnika Vojvodine na ulicu 8. decembra

Društvo književnika Vojvodine prinudno će morati da se iseli iz svojih prostorija do 8. decembra zbog duga Poslovnom prostoru od 700.000 dinara.

U dopisu koji im je stigao iz Privrednog suda, na adresu Braće Ribnikar 5 gde su im prostorije već 15 godina, stoji da će ih izvršitelji iseliti i da će, ukoliko ne omoguće sprovođenje izvršenja, otvoriti vrata pomoću ovlašćenog bravara.

Zakon o kulturi predviđa da država finansira troškove reprezentativnih udruženja, što jedino u Novom Sadu nije slučaj, napominje predsednik tog udruženja Jovan Zivlak.

"Niko u regionu nema tih problema. U Beogradu nijedno udruženje ne plaća zakup i to je odluka grada. Stalno očekujem izvršitelje u kožhim mantilima koji će se obračunati sa Udruženjem književnika. Kome je u interesu da se DKV ne poštuje? Kome je u interesu da stalno dovodi rad udruženja u pitanje? Kako je moguće da onda obavljate svoj posao pred takvim psihološkim i sudskim presijama", pita se predsednik udruženja.

On dodaje da mu nije jasno kako je moguće da je književno stvaralaštvo u Novom Sadu na margini i da nije prioritet ni Gradu ni Pokrajini. Kako kaže, sredstva koja dobijaju su minimalna u odnosu na tekuće troškove udruženja koja iznose preko tri miliona dinara.

Zivlak navodi da je u toku izrada pravilnika koji će navodno regulisati problem, te da još uvek nema konkretan odgovor ni od Grada, ni od Pokrajine hoće li naći rešenje, pre nego što ih 8. decembra izvršitelji isele. "Bio sam na sastanku u Pokrajini, rekli su da su zainteresovani da nam pomognu, ali i dalje čekamo. Iz Grada nemamo odgovor", kaže Zivlak.

Podsetimo da je ovo već peti put za tri godine kako izvršitelji prete Društvu da će ih iseliti, a poslednji put to je bilo u maju, kada je odloženo jer je plaćen deo duga. Protivrečno je da je poslovanje jednog takvog udruženja dovedeno u pitanje nakon što je Novi Sad izabran za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine.

  • @Pisci iz...

    04.12.2016 18:49
    "Одмах се наредне године у тој држави појави Зивлакова књига(на немачком, мексичком, бугарском, француском, данском, енглеском, румунском.."
    E, ako mu se pojavila knjiga na meksičkom, svaka mu čast.
  • /

    04.12.2016 13:19
    /
    Rešen status
    takvo nesto bi bilo pozeljno

    udruzenja ignorisu slicne predloge i pokusavaju predati neke predloge za periodicno licenciranje. naravno da bi statuse dobijali uz vec isproban recept mahinacija

    nesvesni su jednostavnog pitanja: bre, ko da vam placa?
  • Rešen status

    04.12.2016 11:38
    //
    Neka se "umetnici" registruju kao slobodni umetnici i neka poreze i doprinose na zaradu plaćaju paušalno kod uprave prihoda poput svih ostalih,ako nemaju neko drugo zanimanje od koga žive.
    Šta bi on, da živi od "umetnosti" a da mu neko drugi finansira status?
    I Ivo Andrić imao je svoje redovno zanimanje, a u slobodnom vremenu je pisao svoja dela.
    Šta je neki Zivlak zamislio da je?
    Da štampa svoja dela koja niko ne čita o trošku gradjana Srbije i da živi dobro?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti