Univerzitet u Novom Sadu ušao na Lajden listu univerziteta

Univerzitet u Novom Sadu našao se na spisku 842 najcitiranija univerziteta na svetu prema kriterijumima za sastavljanje Lajden rang liste.
UNS se našao na 756. mestu, dok je drugi srpski univerzitet na ovoj listi, Univerzitet u Beogradu, na 179. mestu.
 
Lajden lista smatra se verodostojnom ocenom kvaliteta univerziteta širom sveta, s obzirom na to da se vodi strogim kriterijumima. U ocenu univerziteta ulazi kompletno naučno stvaralaštvo u prirodnim i društvenim naukama (akcenat na matematici, biomedicini, fizici, inženjeringu, računarskim naukama), a oslanja se na Tomson Rojters bazu tj. publikacije koje su citirane i objavljene u priznatim žurnalima. Publikacije koje ulaze u analizu moraju da budu na engleskom jeziku, bez anonimnih autora, u priznatim oblastima. U analizu su uzete u obzir publikacije i citati do kraja 2015. godine.
 
Univerzitet u Novom Sadu nalazi se iza Mađarske, koja ima čak pet univerziteta na listi, a ispred Rumunije, Hrvatske i Slovenije, koje imaju po jedan univerzitet na listi. UNS je imao 1.168 publikacija, a 62 publikacije spadaju u 10 odsto najcitiranijih u okviru tema kojima se radovi bave. U top 1 odsto tj. u najcitiranije radove ulazi samo jedna publikacija iz Novog Sada.
 
Univerzitet je ušao na listu jer za rangiranje treba da postoji najmanje 1.100 publikacija.
 
 
"Svrstavanje univerziteta među najbolje u svetu na Lajden listi je pitanje prestiža, jer se rangiranje vrši na osnovu rigoroznih, egzaktnih i složenih kriterijuma, koji svedoče o kvalitetu institucije. Univerzitet u Novom Sadu se tokom 2016. godine prvi put našao i među prvih 1.000 univerziteta na Webometrics listi, na 886. mestu", navode na Univerzitetu u Novom Sadu.
 
Kompletnu listu možete da pogledate OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti