Stanari bloka kod Riblje pijace protiv gradnje garaže u njihovom dvorištu

Više desetina stanara zgrada pored Riblje pijace potpisalo je peticiju protiv predloga da se urbanističkim planom predvidi gradnja javne garaže do 100 parking mesta unutar njihovog stambenog bloka.

Ovo nije prvi put da se stanovnici ovog kvarta protive predlogu urbanista da se u dvorištu između ulica Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova, Dušana Vasiljeva i Miloša Bajića sagradi garaža, jer je isti predlog umalo bio ubačen i prilikom prethodne izmene urbanističkog plana 2009. godine.

Jedna od potpisnica peticije Mira Kovačević kaže za 021.rs da se na tom prostoru nalaze stalne montažne garaže koje koriste stanari decenijama unazad, od kojih su neke legalne, a neke su i danas u postupku legalizacije, i da bi javna garaža na tom mestu značila da njihovo dvorište bude prometni parking.

Kako objašnjava, u samo dvorište se može ući samo kroz dva uska prolaza, kroz koja ne mogu da prođu ni vatrogasna vozila, a kamoli da mogu da budu mesta za konstani izlazak i ulazak vozila u javnu garažu. Ona dodaje i da je Grad odustao od toga da ispod Riblje pijace gradi podzemnu garažu zbog podzemnih voda, a sada predviđaju da se neko ukopava 20 metara dalje od Trga republike, i to u njihovom dvorištu.

- Odustalo se od potkopavanja Trga republike. Zašto se sada predlaže potkopavanje baš na ovom mestu nikome nije jasno. Takođe, mi ne možemo da budemo žrtva lošeg urbanističkog planiranja. Zašto se ne nađe neko drugo rešenje koje neće nikome smetati - pita sagovornica 021.rs, pokazujući i plan iz sedamdesetih godina prošlog veka. Prema tom planu urbanisti su u ovom bloku planirali dečije igralište sa nizom zasađenih stabala oko postojećih garaža, a sada toga nema.

Potpisnici peticije se nadaju da će Komisija za planove Skupštine grada koja razmatra urbanističke planove, prihvatiti njihove zahteve i obrisati iz plana predlog urbanista da se sagradi javna garaža.

Plan je da ovaj predlog bude na javnom uvidu do 9. decembra do kada se mogu uložiti prigovori, a nakon toga će tek uslediti odlučivanje Komisije koji će predlog plana poslati Skupštini grada.

Vremenski rok u kome će se to desiti nije preciziran, pri čemu je praksa pokazala da ume da prođe i šest meseci dok plan ne dođe do Skupštine. Tek kada se to desi znaće se da li je prihvaćen zahtev građana, jer Komisija već godinama unazad ne komunicira sa javnošću.

  • majprof

    10.12.2016 09:24
    racionalno
    Valjalo bi da se držimo teme, zakona i propisa. Dakle trebalo bi da nam donosioci odluke odgovore: 1. ima li u propisima predviđeno koliko javna garaža, sa sve izduvnim gasovima i bukom, može da priđe stambenoj zgradi; 2. ima li propisa o tome kakav/koliki treba da bude pristup javnoj garaži (prolazi su uski, a uske su i ulice sa kojih se prilazi); 3. da li će broj parking mesta nadomestiti broj parking mesta koja će biti ukinuta u sporednim ulicama radi prilaza garaži; 4. ima li propisa o rušenju drveća; 5. mogu li se znati imena i funkcije onih koji će doneti odluku?
  • Zivan

    09.12.2016 17:23
    U šiem centru grada ne bi trebalo širti ni broj garažnih, ni broj parking mesta, kako bi se ljudi podsticali da dolaze javnim saobraćajem, biciklom ili peške. Takođe, stanovnici u širem cetru grada bi, ukoliko nemaju garažu, morali plaćati veoma visoku nadoknadu ako vozilom zauzimaju javni prostor.
  • Ogavno

    08.12.2016 10:46
    i jadno, natandariti garaže, buku automobila i smradove ljudima ispod spavaćih soba. To valjda od silne ljubavi prema svom narodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.