Crne liste na Ekonomskom fakultetu

Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, na Ekonomskom fakultetu se prave "crne liste" studenata koji aktivno učestvuju u protestu protiv visokih cena školovanja i mutnih radnji na fakultetu.      

Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, na Ekonomskom fakultetu se prave "crne liste" studenata koji aktivno učestvuju u protestu protiv visokih cena školovanja i mutnih radnji na fakultetu. Kako nam je rekao jedan od studenata, profesori prikupljaju imena onih koji su bili najaktivniji na "fejsbuk" grupi pod nazivom "Trogodišnji magarac", i na fakultetu kolaju glasine da ti studenti nikad neće završiti fakultet.

"Imamo informacije da se prikupljaju imena nas koji smo bili aktivni na društvenoj mreži "Fejsbuk", kao i onih koji su bili najglasniji u ocenama da naš fakultet vode lopovi. Sada smo svi u strahu, jer ti ljudi imaju mogućnost da nikom ne dozvole da završi fakultet", kaže ovaj akademac.

Prema rečima studenata, odbijen im je uvid u završni račun fakulteta, koji predstavlja šemu finansijskih tokova njihovog novca, što baca direktnu sumnju da se uprava fakulteta bavi muljanjem i finansijskim malverzacijama."Kada smo tražili završni račun, kako bi smo prekontrolisali gde to ide naš novac, dobili smo odgovor da se to nas ne tiče i da nema šanse da ga dobijemo", kaže ovaj budući ekonomista.

Prema rečima prodekana za nastavu ovog fakulteta, Aleksandra Grubora, špekulacije oko postojanja takozvanih "crnih listi" su neosnovane. Grubor dodaje i da studenti definitivno neće dobiti šemu poslovanja na uvid, jer tvrdi da za to ne postoji zakonska obaveza."Naravno da ga neće dobiti. Hajde vi meni lepo pošaljite završni račun vašeg radija! Mi nemamo apsolutno nikakvu obavezu da pokazujemo ovaj dokument svakom ko to zatraži", kaže Grubor za 021.

Podsećanja radi, studenti protestuju zbog preterano visokih cena školarine, prenetih ispita, participacije, kao i sistema "3+2" i manjka mesta na budžetu. Do sad im je uprava fakulteta izašla u susret sa samo jednim zahtevom, poslavši predlog sistema školovanja "4+1" na reakreditaciju. Cena prenetih ispita, participacije, kao i čudnih izdataka poput plaćanja "iznajmljivanja lampice na projektoru" i plaćanja molbi, za sad, ostaje ista. (M. Sovilj)

  • David

    07.11.2010 10:32
    U jarmu
    "O kako gi sakam parite" je hit ove skolske godine, kao i onih ranijih godina
  • ha ha ha

    07.11.2010 08:23
    Ponovo devedesete na fakultetima. Ko nije studirao 97,98 i 99 ne razume studente koji danas protestuju.

    Licno mislim da je dobro sto studentima nije dozvoljeno da vide zavrsni racun, time je sumnja u malverzacije samo potvrdjena, pa predlazem studentima koji bi ovo da isteraju do kraja da za pregled racuna angazuju policiju, verovatno za njih ima posla.
  • Inzenjer

    05.11.2010 23:38
    Ja sam zavrsio faks krajem proslog veka, tj. studirao sam u 90-tim godinama. Ne znam za danasnje vreme, ali tada su profesori bili jako sujetni! Sacuvaj boze da im kazes nesto sto im se ne svidja, oni su se ponasali kao Bog i batina. Drugo, vecina profesora su iskompleksirani,titula im je sve u zivotu, zatim su teoreticari, jer vecina njih nije radila u praksi, a i oni koji su dosli iz prakse su propali strucnjaci, pa su uhlebljenje trazili u ili politici ili u skoli. Ne sporim ja njihovo znanje, ali govorim o licnosti i ponasanju! E, te crne liste, ako postoje, su odraz njihove sujete i kompleksa. Ja sam diplomirao na FTN, skoro u roku, i nije me niko zezao na ispitima ako sam se dobro spremio, ali sam taj odnos je grozan. I jos nesto, jedan deo tih profesora radi po privatnim firmama kao direktori ili konsultanti. Teoretski je nemoguće raditi 16 sati dnevno i sta to onda znaci- znaci to da obaveze na faksu prilagodjavaju sebi, a studenti...ma vi ste deca, dajte pare, a nas pustite da ih trosimo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti