PIO fond Novosađanki smanjio penziju jer su koristili neispravan obrazac

Protiv Pokrajinskog PIO fonda u Novom Sadu podneto je 5.896 tužbi u poslednjih sedam godina.
Građani se najčešće žale jer smatraju da im Fond nije dobro izračunao visinu penzije ili im iz nekog razloga ne priznaje određene godine radnog staža. 
 
Kako pišu "Novosti", u slučajevima protiv Pokrajinskog fonda, Upravni sud je rešio 4.795 predmeta, a u radu je 1.101. Uvaženo je 2.050 tužbi, odbačeno 359, a odbijeno 2.102. Postupak je obustavljen u 182 spora, prekinut u 65 predmeta, a 30 je rešeno na drugi način. Ostalim sudovima je prosleđeno sedam predmeta. 
 
Presuda doneta u Upravnom sporu je obavezujuća i protiv nje se ne može žaliti drugostepenom organu. Ako osoba smatra da su joj povređena prava, ona može da se žali Ustavnom sudu. 
 
Među uvaženim tužbama nalazi se i žalba penzionerke iz Novog Sada, kojoj je PIO fond ukinuo rešenje o invalidskoj penziji i potom odredio novi, značajno manji iznos. U ponovljenom postupku, koristili su neispravan obrazac M-4, pa su znatno umanjili zaradu iz 1990. godine, što je automatski smanjilo i penziju.
 
Primer je i tužba penzionerke, koja je dobila pravosnažno rešenje o penziji, ali posle toga joj je firma, koja je bila u stečaju, uplatila doprinose za šest godina koji nisu bili plaćeni. Fond nije hteo da donese novo rešenje sa uvećanom penzijom, navodeći da je zakasnila sa zahtevom, pa je penzionerka morala na sudu da istera pravdu. Ustanovljeno je da je na vreme podnela zahtev da joj se prizna novi iznos penzije.
 
Najveći broj tužbi je podnet Upravnom sudu u Beogradu, čak 31.308. Tako su od 2010. godine protiv državnih ustanova koje se bave utvrđivanjem i isplatom penzija podnete 37.204 tužbe.
  • Živi bili pa videli

    15.12.2016 09:56
    Za razliku od tebe, ja znam šta će biti u budućnosti i imam čvrstu nameru da ostanem.
    To tvoje vreme bežanja je davno prošlo.
    Što reče Arsen Dedić u jednoj pesmi: "...izabraćeš goreg..."
    Znaš, postoji nešto što se zove Promena. Ji Đing.
  • blob

    15.12.2016 07:18
    Svako ko ima i najmanju sansu treba da pobegne iz ove jame .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti