Marija Lesjak sa PMF-a dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci"

Docentkinja Marija Lesjak sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, novosadskog PMF-a, jedna je od dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci".
Mariji je stipendija dodeljena za naučni rad u oblasti metabolizma gvožđa. Osim njoj, stipendije su danas u Vladi Srbije dobile i Ana Miltojević sa niškog PMF-a i Verica Paunović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.
 
Ove stipendije namenjene su mladim naučnicama i imaju za cilj da podstaknu njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Trenutno postoji 47 programa regionalnih i nacionalnih stipendija koji pokrivaju 110 zemalja širom sveta. U Srbiji je program pokrenut 2010. godine, a danas se sprovodi u partnerstvu L'Oréala Balkan, Nacionalne komisije za UNESCO i Ministarstva prosvete.
 
Marija Lesjak je prošle godine proglašena za najbolju mladu naučnicu PMF-a. Dobitnica je i stipendije iz programa "Pokreni se za nauku". Članica je istraživačkog tima Laboratorije za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja (LAFIB). 
 
Doktorirala je 2011. na PMF-u, a 2015. na prestižnom University College London (UCL), branivši rad iz molekularne biologije. Za studije na UCL-u dobila je prestižnu stipendiju UCL Overseas Research Scholarship kao i svetsku nagradu u oblasti istraživanja prirodnih proizvoda Dr. Willmar Schwabe za najboljeg mladog istraživača za 2011. godinu.
 
Objavila je 13 radova kategorije M21 i jedan M22, bila je tri puta predavač po pozivu na svetskim kongresima i ima visoku citiranost od 177 heterocitata i Hiršov indeks 7.
  • Kameničko dete

    15.12.2016 21:53
    Žena Zmaj
    Takvi zmajevi su ponikli u kameničkoj školi "Jovan Jovanović Zmaj", čisto da uđe u zapisnik! :) :) :)
  • dak

    14.12.2016 21:46
    A mogla je da ostane preko... nudili... ona nije htela. E to je braćo i sestre, patrotizam!!! A koliki doprinos nauci u Srbiji će tek da da!

    Veliko poštovanje za ovakve mlade ljude, koji su kap u moru ispodprosečnosti koja se zove bitnom u Srbiji, ali dovoljna za uverenje da ima nade za nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti