Beograd ne vraća pare novosadskim školama

Osnovne škole u Novom Sadu ne uplaćuju sredstva od iznajmljivanja sala na račun Ministarstva finansija, iako im je to zakonska obaveza, saznaje Radio 021.
Osnovne škole u Novom Sadu ne uplaćuju sredstva od iznajmljivanja sala na račun Ministarstva finansija, iako im je to zakonska obaveza, saznaje Radio 021.

Prema Zakonu o javnoj svojini, škole sve svoje prihode od iznajmljivanja sala za fizičko moraju da šalju u Beograd. Kada su školi potrebna sredstva koja je uplatila, direktor mora da se obrati Ministarstvu finansija i zahteva ih, što je višemesečni proces.

Međutim, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola, Svetozar Kozarov, kaže za Radio 021 da Ministarstvo nikad nije vratilo školama ni dinar koji su uplatile, zbog čega škole zaobilaze zakon. "Postojao bi neki način da se to reši kad bi Ministarstvo finansija bilo korektno, međutim, oni postupaju vrlo nekorektno. Znam da su škole ranije uplaćivale ta sredstva i da sada ne mogu da ih povrate ni pod kakvim uslovima", navodi on.

Jedini legalan osnov da se novac zadrži jeste da se traži dozvola od Direkcije za imovinu, koja se u većini slučajeva ne dobije. Jedan od načina na koji direktori zaobilaze zakon jeste da sklapaju dogovore sa prijateljima i donatorima škola. Pojedinci i organizacije besplatno koriste fiskulturne sale, a nakon toga doniraju novac ili kupuju školama potrebne rekvizite i opremu.

Takva praksa postoji i u školi "Đorđe Natošević", kako za Radio 021 kaže direktor Nedeljko Đorđić. "Posle deset sati u sale dolaze roditelji naših učenika, koji se tu rekreiraju. Oni pomažu školu kroz određene akcije, poput uplaćivanja novca za štampanje školskog lista i slično", rekao je on.

Novi Sad traži prelaznu odredbu

Član Gradskog veća za obrazovanje, Milan Đukić, najavio je da će Novi Sad pokušati da reši taj problem. Grad je pokrenuo inicijativu da se, do donošenja novog Zakona o javnoj svojini, lokalnim samoupravama omogući da donose određene programe u vezi sa školama.

Na taj način bi fiskulturne sale mogle da budu iznajmljivane, a novac bi se slivao u školsku kasu – direktno ili preko grada. "Kako je sam taj zakon o imovini u vlasništvu Republike Srbije već tri godine protivustavan, donošenje zakona bi moralo da usledi što pre, ne samo zbog fiskulturnih sala, nego i zbog interesa lokalnih samouprava u Vojvodini i ostatku Srbije", napominje Đukić.

Kako on kaže, Direkcija za imovinu je zainteresovana za ovaj predlog. Međutim, za sada se ne može precizirati kada će on biti realizovan. (Asja Francisti)

  • dulo

    05.11.2010 10:35
    ništa novo
    Ne odnosi se ovo samo na škole u Vojvodini, isto je i sa svim gradovima u Srbiji. Veći problem je centralizovana državna vlast, nego autonomija Vojvodine ili nekog drugog regiona.Uostalom, sa ovakvim strankama na svim nivoima ni regionalizacija ne bi popravila stanje.
  • Cale

    05.11.2010 08:38
    Nekako mi bezveze da se placa uopste zakup sala koje su izgradjene od samofinansiranja... ali ako bas mora da bi skole prezivele, onda stvarno nema smisla da salju pare u BG. U svakom slucaju podrska za direktore skola, ne dajte pare!
  • 05.11.2010 08:22
    ja.gradjanin
    Ja kao gradjanim zelim da znam gde ODLAZE SREDSTVA koja su odvajana za skole,qa skole ih ne dobijaju te se na ovakav nacin skole moraju snalaziti...i nije to samo slucaj sa skolama,za svki potrosni materijal ili osnovna sredstva za rad mora bg da da dozvolu!i to dozvolu o za novce koje nam bg rdovno kidnapuje,otima, proverite u posti, i svim ostalim neprivatnim firmama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti