Andraš Urban režira "Čas anatomije" u SNP-u

Prva, čitačka proba predstave "Čas anatomije", po motivima proze Danila Kiša, održana je danas u Srpskom narodnom pozorištu u režiji višestruko nagrađivanog reditelja Andraša Urbana.
Urban prvi put režira u SNP, a premijera je najavljena za sam kraj februara, na sceni "Pera Dobrinović".
 
Andraš Urban odabrao je naslov "Čas anatomije" koji je i osnov Kišove zaostavštine, i delo koje predstavlja suštinu identiteta piščevog stvaralaštva, piše u najavi predstave.
 
Kako se dalje navodi, Urban se neće baviti političkim pamfletom, iako tekst ima politički ton onog vremena, nego će predstavu okrenuti ka sadašnjosti.
 
Tema koju će predstava obraditi biće stvaralaštvo u odnosu na društvenu sredinu, kroz upoznavanje i posmatranje čoveka kao predmeta istraživanja. U fokusu Urbanovog koncepta je angažovano pozorište, pozorište performansa i eksperimenta u kojem glumac obitava kao pojedinac, a ne kao lik na scenskom prostoru.
 
Predstavu će pratiti autorska muzika Irene Popović, a izvodiće je glumci medju kojima su Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Nenad Pećinar.
 
Scenograf je Željko Piškorić, kostimografkinja Marina Sremac, a asistent reditelja Nikola Končarević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti