Na proleće stižu magnet i specijalni inkubator za bebe u Dečiju bolnicu

Do kraja marta trebalo bi da se završi humanitarna akcija "Magnet za ljubav", koju je krajem 2015. godine pokrenula Dečija bolnica s namerom da se obezbedi magnetna rezonanca, inkubator za prevremeno rođene bebe i prateća oprema.
U ovu akciju nedavno se uključila Pokrajinska vlada kako bi stimulisala velike kompanije da budu donatori, a i sama će krajem februara odvojiti sredstva iz budžeta za nabavku prateće opreme i za adaptaciju prostora.
 
Kako za 021 kažu u kabinetu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, dogovoreno je da se magnetna rezonanca kupi od novca sa računa fondacije, a inkubator za prevremeno rođene bebe i adaptaciju prostora platiće Pokrajina u transparentnoj proceduri preko Dečije bolnice.
 
"Na današnji dan na računu Fondacije obezbeđeno je ukupno 194.475 evra, od čega smo za samo poslednjih mesec dana, od kada se uključila Pokrajinska vlada, obezbedili 74.000 evra. Planirano je da se akcija završi do kraja marta, do kada se očekuje prikupljanje neophodnih sredstava za nabavku magnetne rezonance", poručuju u kabinetu.
 
Nabavka ove aparature omogućiće da se pregleda više dece za manje vremena i to bez korišćenja kapaciteta Instituta za onkologiju i Kliničkog centra Vojvodine, kako se to sada radi - naročito kada se uzme u obzir da Dečija bolnica godišnje zbrinjava oko 800.000 mališana.
 
Inače, nabavkom specijalnog inkubatora, Novi Sad bi postao prvi grad u Srbiji koji poseduje ovaj aparat, koji bi u standardnim uslovima trebalo da imaju i druge zdravstvene ustanove u Srbiji.
 
Kako je 021 ranije pisao, tok ove akcije bio je spor jer nije postojao nikakav odaziv države da pomogne. U međuvremenu, državnim parama otplaćivali su se dugovi kompanija, preduzeća, biznismena, fudbalskih klubova... Više o apatiji države, a samoorganizovanju građana kada je reč o akcijama raznog karaktera čitajte u našem tekstvu OVDE.
  • dobrotvorka

    18.01.2017 19:19
    ODREKLI SMO SE MI
    već odavno svakog bahaćenja ali VLAST NIJE! Njima trebaju i ledena šuma i dino park i "skupi pjevaći" za novaka i svakojaka druga pro*eravanja, naravno preko naše grbače!
  • Majka

    18.01.2017 13:22
    Maćeha
    Jos da zaposle sestre koje su pootpustali, da im omoguce adekvatno radno vreme i mogucnost da iskoriste svoj zaradjeni godisnji odmor, sve ce onda biti u redu.
  • Sale NS

    18.01.2017 13:10
    Previše
    Koliko ima tih magneta u NS to vise nije normalno. U krugu 200m oko Poliklinke ima vec 4, a sada jos i ovaj. Koliko sam jednom procitao, magneti MR se rasporedjuju na odredjenim udaljenostima. Nike li tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti