"Novkabel" prodaje deo svojine na četiri objekta

Preduzeće "Novkabel" oglasilo je prodaju dela svojine na četiri objekta u kompleksu te firme.

Kako se navodi, prodaje se nepokretna imovina u Industrijskoj 23. U pitanju su nelegalni građevinski objekti od 3.818, 152,8 i 32 metra kvadratnih.

Objekti su na parceli koju "Novkabel" deli sa "DTD Kanal" koji se nalazi u stečaju. Praktično, radi se o svojini koju koristi samo "DTD Kanal", a čije račune plaća novosadska fabrika kablova. Početna cena za prodaju iznosi 108.049.909 dinara.

Kako za 021.rs kaže direktor "Novkabela" Zoran Stanojević, u pitanju su objekti od kojih ovo preduzeće nema nikakvu dobit, a čije održavanje mora da plaća.
 
"Mi nemamo nijedan razlog da zadržimo ove nepokretnosti u našem portfoliju. Naši mesečni bilansi su zaista opterećeni, ne samo nepokretnostima koje smo dali u prodaju, nego ukupnom imovinom. Nije nam potrebno nešto što ne koristimo i stvara nam gubitke. Za to izdvajamo novac na osnovu poreza, ali i drugih računa. I za mene je veliko pitanje da li ćemo naći kupca s obzirom na to da niko ne kupuje polovinu udela. Prosto pokušavamo da se rešimo imovine koja nam opterećuje bilanse, a koju ni na koji način ne koristimo", objašnjava Stanojević.
 
Iako na prvi pogled deluje da je reč o početku rasprodaje imovine jedine fabrike kablova u Novom Sadu, Stanojević to demantuje navodeći da "ono što su stvarale generacije ne treba proćerdati, niti bi trebalo da se na tome bazira biznis koncept preduzeća". Prema njegovim rečima, novac koji se dobije od prodaje biće iskorišten za nove poslove. 
 
Sredinom 2016. godine delovalo je kao da će nekadašnji gigant biti samo još jedna od žrtvi tranzicije i neuspelih privatizacija. Velika nadanja nije imao ni Stanojević, koji je kompaniju preuzeo nakon protesta radnika koji su tražili ostavku bivšeg direktora Dragana Cvetkovića. Sada je situacija nešto drugačija, plate su redovne, postoji protok novca, a otvara im se tržište Rusije. Takođe, u novembru je odobren i Unapred pripremljen plan reorganizacije preduzeća, ali su potom usledile žalbe poverilaca, što može predstavljati opasnost po "Novkabel".
 
"Usvojen je UPPR, ali sada čekamo na njegovu pravosnažnost. Stiglo je nekoliko žalbi od preko 800 poverilaca, pa će Apelacioni sud doneti konačnu odluku u narednih mesec-dva. Mislim da će odluka biti takva da će ići u korist preduzeća. Eventualna opasnost za fabriku je ukoliko se ukine ili preinači prvobitna odluka o UPPR-u. Mislim da onda fabrika ne bi imala šanse da opstane, ali sam optimista i smatram da smo daleko od toga", dodaje naš sagovornik.
 
Rok za podnošenje ponuda za kupovinu delova prava svojine je 25. januar do 12 časova. Ponude će se otvarati istog dana u 14 časova, kada će i neko od ponuđača biti preporučen Nadzornom odboru, koji će odlučiti o tome da li je ponuda prihvatljiva.
  • Toma

    11.04.2017 19:19
    dug...
    Kada ce zaostale plate Zorane???
  • @Zoran Stanojevic

    19.01.2017 18:33
    Prazne demagogije ostavite u prostorijama vaše vam fabrike, gde će vas neko možda i slušati. Mi ostali smo, da vas izvolem citirati više u raspoloženju "boli me ***** šta se kome sviđa ili ne sviđa"

    Dosta ste rekli i o sebi i onima koji su vas tu doveli, tako da za ovakve priče, basne, rekla-kazala, vratite se na svoj FB profil pa pletite tamo. Aj zdravo
  • Zoran Stanojevic

    19.01.2017 17:40
    Odgovor svima
    Sramota je to sto pisete, baratate potpunim dezinformacijama i svojim netacnim komentarima omalovazavate trud ljudi koji se bore da fabrika nastavi dalje. Razumem ljutnju, razumem izneverena ocekivanja, ali ne razumem losu nameru. Porucujem vam svima, uspecemo i spasicemo Novkabel ne zbog vas vec zbog radnika i njihovih porodica. A vi gledajte pa sudite. Ja sam najodgovornijo za sve sto se desava u Kabelu.
    Zoran Stanojevic, generalni direktor Novkabela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti