Uskoro ukidanje dodatnih troškova studiranja na fakultetima u Novom Sadu

Rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić izjavio je danas da će na fakultetima u okviru tog univerziteta uskoro biti ukinuti dodatni troškovi studiranja, zbog kojih su se studenti bunili u više navrata.
Nikolić je za "O radio" rekao da je u planu da tokom ove godine iz pokrajinskog budžeta bude obezbeđen novac za "pokrivanje troškova akademske zajednice", za šta su do sada preusmeravani prihodi od plaćanja za prijavljivanje ispita ili overe semestra studenata.
 
Prema njegovim rečima, rešenje tog problema očekuje se u "najskorijem mogućem roku".
 
Studenti na Univerzitetu u Novom Sadu organizovali su do sada više protesta zahtevajući od rukovodstva Univerziteta da ukine dodatne naplate redovnih usluga tokom studiranja na svim fakultetima i visokim školama.
 
Savet Univerziteta prošle godine je odlučio da u redovne usluge spadaju i najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno-stručnih službi, iako su one regulisane školarinom i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati. Nedavno je i Državna revizorska institucija napomenula u izveštaju da je tokom prethodnih godina zabeležila "netransparentno trošenje novca dobijenog od studenata".
 
Analizom svrsishodnosti poslovanja, kako se navodi u Izveštaju DRI, utvrđeno je da struktura školarina nije transparentna, pa nije jasno šta je sve njima obuhvaćeno. "Posledica takvog poslovanja je višestruko plaćanje iste usluge", dodaje se u tom dokumentu.
  • Iskra-plamen-požar

    26.01.2017 12:15
    Studentski pokret Novi Sad
    Čestitam "Studentskom pokretu Novi Sad" koji od aprila prošle godine organizuje proteste i tribine sa ukidanjem dodatnih troškova kao jednim od glavnih ciljeva. U prethodnih 10ak godina studentski parlamenti i ostala zvanična studentska tela organizuju žurke, raznorazne ijade na kojima mlate ozbiljnu lovu, dok se položaj studenata samo pogoršavao. Studenti su najzad shvatili da preko zvaničnih parlamenata neće uraditi ništa i evo već prvog velikog rezultata. Nastavljam da pratim vaš rad mladi ljudi, ima mnogo stvari koje se moraju izboriti, ali ovo je put. Kao i do sada klonite se stranaka i dnevne politike, sačuvajte malu menzu od rušenja i ako treba blokirajte sve ako vam ovo obećanje ne ispune.

    Svako dobro SPNS i svim studentima koji se bore i ne sklanjaju nikom!
  • Tokmak

    25.01.2017 23:36
    Podvala
    Najvažnije je da studenti dobiju ono za šta su platili. Nikako mi nije jasno kako je moguće da studentima koji su platili da pohađaju nastavu na engleskom jeziku nastavu drže nastavnici koji taj jezik ne znaju ili ga osnovački sriču čitajući iz udžbenika.
  • Novisadski

    25.01.2017 22:24
    Ma odlucan predlog zamene teza... Sad vise nece da placaju studetni za dodatne troskove, sto je super. Ali koliko vidim sad ce se iz budzeta izdvojiti novac. Znaci sad svi gradjani placaju zato sto niko nece da preuzme odgovornost i prekontrolise transparentnost trosenja skolarine, da razmotri visak radne snage, da izvrsi odredjene revizije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti