Temerinci dva meseca ne znaju kome plaćaju kanalizaciju

Stanovnici Temerina od 1. decembra nemaju kome da plaćaju rate za priključenje na kanalizaciju, s obzirom na to da je lokalna Direkcija za izgradnju i urbanizam, shodno odredbama Zakona o budžetskom sistemu, ugašena.
Zakon je za sve direkcije i zavode koji su se finansirali iz budžeta predvideo gašenje ili transformaciju u samoodrživo preduzeće i to do 1. decembra 2016. godine. U određenim opštinama bilo je gašenja, u nekima transformacije (u Novom Sadu je Zavod za izgradnju grada postao gradska uprava), a u nekim mestima, poput Temerina, direkcija koja je rukovodila kanalizacijom je ugašena. Skupština opštine je proglasila likvidaciju, imenovala likvidacionog upravnika i naredila JKP "Temerin" da preuzme deo nadležnosti, ali ništa nije do kraja sprovedeno po zakonu.
 
Naime, građani su sa Direkcijom za izgradnju imali potpisane ugovore na osnovu kojih su plaćali usluge i novac je išao na račun preduzeća. Pošto je preduzeće u likvidaciji, taj račun ne sme da se koristi i novi mora da se otvori - što se nije desilo, već se od građana očekuje da kanalizaciju plaćaju JKP "Temerin", iako nemaju nikakvo obaveštenje o tome, priznanicu ili ugovor koji će im garantovati da novac zaista ide gde treba.
 
Lokalna opozicija smatra da je vlast, na čelu sa SNS, namerno izazvala određenu konfuziju kod građana, kako bi nastavili da uplaćuju novac na račun ugašenog preduzeća ili bez ugovora na račun JKP "Temerin", s obzirom na to da nema nikakve garancije gde novac ide. Odbornik u Skupštini Temerina, predsednik Grupe građana "Zajedno za naš Temerin" Robert Karan navodi za 021 da je lokalna vlast morala da obezbedi građanima garancije za usluge koje plaćaju, a zbog ovog vrtloga, brojni Temerinci sada odbijaju da plaćaju mesečne rate za priključke, plašeći za da će novac biti stavljen u nečiji džep.
 
"Rezultat ovoga, osim nesigurnosti građana i potencijalne pljačke, je i nesigurno poslovanje preduzeća, što vlast verovatno ni ne zanima. Pri tome, napravljena je ozbiljna greška jer nova direkcija u likvidaciji mora da ima zaseban račun, a račun stare treba da funkcioniše sve dok se ne izmire sve obaveze prema poveriocima kojima Direkcija duguje. Postoje i to ne mali dugovi za neke radove ili javnu rasvetu, ali i sudski postupci koji će trajati godinama", naglašava Karan i dodaje da je predsednik Skupštine opštine odobravao isplate iz budžeta prema "Elektroprivredi Srbije" i lokalnom komunalnom preduzeću u decembru i januaru, a da to prema zakonu nije smeo, niti mogao, jer ne postoji mogućnost da se tako postupa prema zakonu o budžetskom sistemu.
 
On dodaje da je na vreme predlagao da se izdvoji novac za uređenje gotovog kanalizacionog sistema putem amandmana, koji nije ni stigao pred odbornike.
 
"Lokalna samouprava se nije jasno izjasnila i rekla građanima da, na primer, preko računa za komunalne usluge da treba da plaćaju JKP 'Temerin'. Može se desiti da je neko uplaćivao hiljade dinara, pa ga neko obavesti za par meseci da je uplaćivao za nešto što ne postoji nema zasebnog računa i ne možete da povratite ta sredstva. Sada kada biste želeli da se priključite na kanalizaciju, ne biste znali gde jer ne znate s kim da sklopite ugovor. Vlast će jednostavno doneti rebalans budžeta i nekako rektroaktivno urediti ovu oblast, a ova dva - tri meseca će jednostavno ignorisati i praviti se da se ništa nije dogodilo. Sve je ovo previše banalno da bi bilo slučajno", sumnja on.
 
U JKP "Temerin", Direkciji za izgradnju i urbanizam, kao i u Skupštini grada, nisu za 021 objasnili ništa od spornog što muči građane Temerina. Ovo nije ni prvi put da ova lokalna vlast ćuti na brojna pitanja 021 kada je reč o Temerinu što, u suštini, ovu lokalnu vlast čini jednu od bahatijih. Temerinci godinama imaju problem vodom, o čemu možete čitati OVDE. Bahatost vlastodržaca u ovoj opštini videla se i kada su sami sebi povećali zarade, o čemu možete čitati OVDE.
  • Stanarka

    22.02.2017 12:33
    Evo sendviča....sendviča
    Opet SNS botovi skreću sa teme. Nisu ni pročitali tekst, ništa ne čitaju i samo lupetaju. Jedino što znaju je da pljuju. Kome ja plaćam priključak na kanalizacionu mrežu. Fantomskoj firmi u likvidaciji. Podneću krivičnu prijavu za prevaru protiv odgovornih.
  • Nicija

    21.02.2017 21:05
    Vest
    Gospodin Karan je poznat kao neko ko gleda samo sebe.Promenio je toliko strana,da vise i sam ne zna gde i kome pripada.Najlakse je kritikovati,hajde jednom da krenemo od pozitivnih stvari.Dosta toga je pokrenuto u opstini.
  • Marica

    21.02.2017 14:07
    Istina boli jako
    Da je taj karan tako posten, ne bi mu se raspala stranka i njih pola otislo u sns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti