Večeras se otvara FEST i u Novom Sadu

Međunarodni filmski festival FEST svečano će biti otvoren večeras, 25. februara u 19 časova u Areni Cineplex.

Posetioci će imati priliku da pozdrave deo autorske i glumačke ekipe filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu".
 
Program će trajati do 6. marta, a biće prikazano 20 novih ostvarenja u terminima od 19 i 22 časa. Karte su već u pretprodaji, po ceni od 350 dinara za sve filmove, osim za svečano otvaranje, koje je 400 dinara.
 
FEST ove godine nudi veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera. Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića, stiže pred novosadsku publiku, baš kao i oskarovac Fernando Trueba, koji će predstaviti najnoviji festivalski hit, film Kraljica Španije.
 
Biće prikazani filmovi pet različitih programskih celina - FEST 45, Glavni van konkurencije, Fokus Evropa, FEST 45 Gala i Srpski film.
 
Na programu FEST-a u Areni Cineplex našli su se sledeći filmovi: Na mlečnom putu, Noćne zveri, Mančester na moru, Ona, Trgovački putnik, Mesečina, Kraljica Španije, Bili Lin - heroj, Dalida, Druga strana nade, Oslobođenje Skoplja, Po cenu života, Paterson, Nevidljivi faktori, Džeki, Lični kupac, Rekvijem za gospođu J, Kuća kraljevog namesnika, Tišina i Afterparti.
 
Na programu FEST-a nalaze se se čak čestiri ostvarenja od ukupno devet nominovanih za Oskara za najbolji film u celini:  Nevidljivi faktori, Mančester na moru, Po cenu života i Mesečina.
 
Filmovi Džeki i Mesečina nominovani su za najbolju originalnu muziku, a za najbolji originalni scenario Mančester na moru i Po cenu života. U kategoriji za najbolju filmsku adaptaciju nominovani su flimovi Nevidljivi faktori i Mesečina, a na programu FEST45 GALA naći će se filmovi Ona i Džeki - glumice Izabel Iper i Natali Portman nominovane su u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu. Za najbolji kostim je nominovan upravo film Džeki, posvećen misterioznoj prvoj dami Amerike, a u konkurenciji za najbolju mušku ulogu takmičiće se Kesi Aflek za Mančester na moru.
 
Majkl Šenon je po drugi put nominovan za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu, ovaj put za pojavljivanje u filmu Noćne zveri. Osim njega, u ovoj kategoriji našli su se i Džef Bridžis za ulogu u filmu Po cenu života, Lukas Hedžis za Mančester na moru kao i Maheršala Ali za film Mesečina. U kategoriji za najbolje sporedne glumice takmičiće se Naomi Haris za ulogu u filmu Mesečina, zatim Oktavia Spenser za Nevidljive faktor i Mišel Vilijams za Mančester na moru.
 
Film koji će zatvoriti ovogodišnji FEST je najnovije ostvarenje američkog reditelja Marina Skorsezea Tišina, a nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolju fotografiju, u kojoj se još takmiči još i Mesečina. Pored navedenih za Oskara će se takmičiti i filmovi Trgovački putnik za najbolji film na stranom jeziku.
 
Celokupan program Festa u Areni Cineplex možete pogledati OVDE. A kako je izgledalo svečano otvaranje sinoć u Beogradu, pogledajte OVDE.

  • maitre d'david

    25.02.2017 21:19
    Jos jedan dokaz koliko je velicanstveni Novi Sad prestizan grad za svetska merila .
  • ntt

    25.02.2017 10:50
    Nekada se prateca manifestacija festa u ns zvala FOKUS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.