FOTO: Novosađani ne žele stranačke aktiviste pred vratima

Stranački aktivisti ne libe se da po nekoliko puta posećuju građane u akcijama "od vrata do vrata", ali ni da prosleđuju spiskove "sigurnih glasova" koje građani treba da sakupe.
Naime, Novosađani koji su se u više navrata požalili redakciji 021 navode da su ankete partijskih aktivista postale učestale i čak nesnosne, te da je ovo prva predizborna kampanja u kojoj je nastupaju ovako agresivno - čak koristeći ucene i pretnje. Kako za 021 kažu u instituciji Zaštitnika građana, dok je anketiranje građana dozvoljeno i stvar volje građana da učestvuju, svaki vid pretnje, ucene i slične prakse u cilju dobijanja glasova je nezakonit i takvi slučajevi treba da se prijave inspekciji Ministarstva rada.
 
Novosađanka Slađana Ljubičić jedna je od onih koja je odlučila da spreči da joj aktivisti uopšte dolaze na vrata. Na kućna vrata okačila je poruku: "Anketirajte vašu mamu!" kojom je, kako kaže za 021, uspešno sprečila aktiviste da je uznemiravaju.
 
"Taj natpis je bio prevencija od potencijalnog kontakta, jer sam ih videla kad su ušli u zgradu. Prva ideja je bila da i ja njih uznemiravam. Da ih pitam za imena i kućne adrese, jer kako oni imaju moje podatke, tako sam ja htela da imam i njihove. Dotakli bismo se i društvenih, političkih i ekonomskih tema i tu bi nastao konflikt. Da to izbegnemo, stavila sam ipak natpis. I stvarno nisu zvonili tada. Da se razumemo, to važi za bilo koju političku opciju koja bi mi zakucala na vrata", navodi ova Novosađanka.
 
Kako priznaje, na aktivistima je da anketiraju, ali je na građanima da ih nadmudre. "Moramo im pokazati da to kod nas ne pali i da glasove neće tako skupiti. Neki su dobijali i pretnje i ucene, uglavnom po manjim sredinama. To je razlog više da im se usprotivimo. Ovima što računaju na većinu. Pred većinom ne treba uzmicati i ne treba se bojati, na strah oni i računaju. Međutim, u našem građanskom aktivizmu i otporu je njihova slabost", priča za 021 Ljubičićeva.
 
 
Kako za 021 navode u Stručnoj službi Zaštitnika građana, ova institucija je nedavno apelovala na odgovornost i poštovanje Ustava i zakona, a posebno na obavezu uzdržavanja od svakog oblika zloupotrebe dece u političke svrhe. Ta nezakonita praksa primećena je u prethodnim izbornim kampanjama, o čemu je 021 pisao u više navrata.
 
"Pravo deteta na zaštitu od zloupotreba i iskorišćavanja zajemčeno je Ustavom Republike Srbije i Konvencijom o pravima deteta i obaveza je svih da ga poštuju, u najvećoj meri zaštite i uzdrže se od svih aktivnosti koje ugrožavaju ili prete da ugroze ostvarivanje i zaštitu prava deteta. Uključivanje i korišćenje dece u političke svrhe neprimereno je i suprotno najboljim interesima deteta, na šta je Zaštitnik građana ukazivao tokom izbornih kampanja u prethodnim godinama i u Redovnim godišnjim izveštajima", poručuje Zaštitnik građana.
 
Tokom izbora u 2014. i 2016. godini, Zaštitnik građana se više puta oglašavao apelujući na izborne takmace, sve učesnike predizborne kampanje, kao i građane kojima se učesnici izbora obraćaju, na maksimalnu odgovornost i toleranciju, kao i na poštovanje izbornih propisa kako bi izborna prava građana bila ostvarena u demokratskoj atmosferi. Podsetio je da se u izbornoj kampanji ne smeju upotrebljavati javne službe i resursi, niti zadovoljavati zdravstvene i socijalne potrebe građana. 
 
"Anketiranje predstavnika stranaka metodom 'od vrata do vrata' nije nezakonit postupak, odluka je na građanima da li će im izaći u susret. Građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju kao i da odgovaraju na njihova pitanja, to zavisi isključivo od njihove volje. Svako primoravanje, zastrašivanje ili potkupljivanje građana da podrže ili ne podrže određenu političku opciju nedozvoljeno je i kažnjivo. Ukoliko zaposleni trpe ucene od neposrednih rukovodilaca i ukoliko su prinuđeni da glasaju ili sakupljaju glasove za jednu političku partiju kako bi zadržali posao, mogu da se obrate Inspektoratu za rad i prijave ovakvu vrstu kažnjivog ponašanja", apeluju u instituciji Zaštitnika građana.
 
Podsetimo, prošle godine su, pred lokalne izbore, Novosađani u više navrata prijavljivali da ih u kasnim večernjim satima posećuju stranački aktivisti. O aktivnostima kojima se nekoliko partija bavi u Novom Sadu uoči kampanje možete da čitate OVDE.
 
021 je pre dve godine analizirao i ponašanje stranačkih botova na društvenim mrežama, o čemu možete da čitate OVDE.
  • Trt

    06.03.2017 17:56
    @Gde Pobeći?

    Stvarno ne znam da li se ti drogiraš ili piješ, ili u čemu je tačno tvoj problem.
    Koliko god da je neuviđavno i iritantno, a totalno jeste, NE POSTOJI propis koji to zabranjuje. NE POSTOJI propis koji se može tumačiti da to zabranjuje. NE POSTOJI propis u srpskom zakonodavstvu koji uređuje to detaljnije, a sasvim sigurno nigde i nikako priča o 48 sati.
    Savetovao bih ti da pitaš nekog pravnika kojeg poznaješ pa se smiriš, ali verovatno bi i njega napušio da je SNS bot, tako da je bolje da popiješ nešto da se smiriš.
  • Gde Pobeći?

    06.03.2017 09:44
    @Trt
    Državni službenik došao na posao, pa nastavlja svoje nerazumevanje od petka!
    A da pročitaš još jednom i pokažeš nekom razumnijem da ti pojasni. Ili daj tako "slobodnu" tvoju adresu, pa ću ti SVAKI DAN, u bilo koje vreme zvoniti na vratima, samo da te pitam...
    Moja zamerka je upućena zaštitniku građana koji pod političkim pritiskom pogrešno tumači slobodu ulaska na privatni posed, a najmanji primeren rok je 48 sati, što možeš pronaći u drugim pravnim normama.
    Ali, lakše je palamuditi u prazno na državnim jaslama. Bolje razmisli zašto ti uzimaju 10% plate za stranku!
  • Trt

    06.03.2017 08:21
    @Gde Pobeći

    Znači ne postoji, nego TI mislii da je feudalno doba ili već nešto slično, pa da kao suvlasnik zgrade propisuješ da neko mora da se najavi dva dana da bi ti ušao na "imanje" i pozvonio na vrata. U suštini, ti si ekvivalent onog lika koji izađe pred s razlogom nezadovoljan narod, pa ih onda suludim pričama poziva na linč. Ajde beži, tema je dovoljno bolna i pipava i bez tvojih budalaština.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti