Lekari Kliničkog centra Vojvodine jedini rešavaju poremećaj mokrenja

Klinika za urologiju Kliničkog centra Vojvodine jedina je državna zdravstvena ustanova u pokrajini u kojoj se radi urodinamsko ispitivanje, dijagnostička procedura kojom se ispituje funkcija bešike i susednih mišića.
U Kliničkom centru kažu da se urodinamika primenjuje kada su iskorišćene sve standardne dijagnostičke metode, a još uvek se ne zna uzrok poremećaja mokrenja. Najčešći pacijenti su žene starije od 50 godina, ali ima i muškaraca, najčešće onih koji su imali operaciju tumora prostate.
 
"Inkontinencija je nevoljno oticanje urina iz bešike. Oko 30 odsto žena starijih od 50 godina ima ovaj problem, ali se tek svaka deseta javi lekaru. Ranije se dešavalo i da lekari opšte prakse ne upute pacijente na dalja ispitivanja, nego im kažu kako se s tom pojavom živi", kaže urolog dr Ranko Herin iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine, a prenosi "Dnevnik".
 
Dobra dijagnostika je preduslov lečenja, a Herin navodi da je procenat izlečenja nakon ove dijagnostičke metode između 70 i 80 odsto, dok je u svetu taj procenat i veći od 90 procenata. Razlog zbog kojeg je kod nas manja uspešnost je u tome što lekovi nisu registrovani i metode su skupe.
 
U prethodnih osam godina na Klinici za urologiju urađeno je više od 2.000 ovih procedura, a najčešće se dnevno uradi između troje i petoro pacijenata. Broj pacijenata koji prođu kroz neinvazivni deo ispitivanja se ni ne zna, jer je njih neuporedivo više i iznosi i više desetina dnevno.
 
Ceo tekst "Dnevnika" možete pročitati OVDE.
  • Jasmina

    16.03.2018 23:57
    Pitanje
    Kako mogu doći do lekara, kada mi lekarska komisija ne odobrava uput?
  • Tibor

    07.08.2017 11:10
    Hvala...
    Hvala dr Herinu
    Posle visegodisnjih obilazaka lekara i "lekara", i u zemlji i u inostranstvu (u dve zemlje po nekoliko puta), pomogao je mojoj supruzi i danas ona vodi potpuno normalan zivot. A probleme sa mokrenjem je imala jos od puberteta. Da ne govorim o tome da smo, dok na kraju nismo dobili preporuku za dr Herina, potrosili ogroman novac i deo zivota, a bez rezultata.
    Nazalost, mi svoje najkvalitetnije ljude ne reklamiramo kao neki drugi...cak i kad tu imamo ljude sa vrhunskim znanjima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti