Preduzetnicama naplaćuju porodiljsko

Pokrajinski ombudsman poslaće republičkim organima predloge za izmenu zakonskih propisa na osnovu kojih se preduzetnicama na porodiljskom odsustvu naplaćuju dodatni doprinosi.
Pokrajinski ombudsman poslaće republičkim organima predloge za izmenu zakonskih propisa na osnovu kojih se preduzetnicama na porodiljskom odsustvu naplaćuju dodatni doprinosi. Unije poslodavaca su zbog toga poslale dopise nadležnim ministarstvima, ali nijedan odgovor nije bio adekvatan. Miljana Stojšić Stojanovska iz vojvođanskog ogranka Unije poslodavaca Srbije kaže da je novosadska Poreska uprava počela ovu praksu u toku 2009. godine.

"Porodilje imaju obavezu, ukoliko su preduzetnice, da daju određena sredstva državi, koja pre nisu morala, a praktično to može da znači kao i da nemaju porodiljsko odsustvo i da svoja prava ne mogu da ostvare", navodi ona.

Takođe, poslodavci se žale da je procedura za državnu naknadu zarada isplaćenih porodilja komplikovana, kao i da zahteva pribavljanje preko 80 dokumenata. Kako oni tvrde, to je jedan od razloga zašto im zapošljavanje žena koje planiraju porodicu predstavlja problem. Zamenica pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova, Danica Todorov, kaže da problemi koji doprinose diskriminaciji porodilja moraju što pre da budu rešeni.

"Želimo da pokušamo da ukažemo donosiocima odluke da to preispitaju i da neprekidno rade na tome da stvorimo uslove u kojima neće biti diskriminisanja žena u periodu kada one mogu da rađaju", kaže ona.

Diskriminacija preduzetnica je još jedan u nizu problema koje u Srbiji imaju porodilje, a pronatalitetna politika je neefikasna. Mlade žene ne mogu da nađu posao ukoliko planiraju porodicu, a poslodavci se žale da država ne čini dovoljno da stimuliše odgovarajući tretman trudnica. Podsetimo, zbog većeg broja umrlih nego rođenih, u Vojvodini je u protekle dve godine "nestalo" 11.000 stanovnika.

  • Vesna Obrenovic

    17.01.2011 22:42
    preduzetnice i bolovanje
    Lecila sam se o svom trosku da bih zatrudnela. Dala iz raznih kredita 20.000eura i pored toga sto sam uredno placala socijalno tamo nista od rezultata koje je trbalo pribaviti nije se dalo uraditi i na kraju postanem majka rodim sina hvala bogu a oni me KAZNE posalju mi opomenu na 830.000 din od toga su 200.000kamate jer naravno od 2008g do danas nisu slali nikakva resenja,osim toga uredba je iz 2009g retroaktivno.Pitam se samo ko sedi u toj skupstini i imaju li svi zajedno VIII razreda skole?
  • Novosadjanka

    18.11.2010 14:09
    licemerje...
    Koliko je to zaista strahotno, da poslanoci najavljuju moguce povecanje svojih plata na 111.000 dinara, a drzava nema sredstava da finansira porodiljska bolovanja zena koje se trude da rade i imaju porodicu.
    Da se zeniama ne dozvoljava da odu na odrzavanje trudnoce, ukoliko nije za bolnicu ili ne krvare, zato sto se to zloupotrebljava. Pa koliko to mozr da se zloupotrebi!? Kolika je to kolicina novca u odnosu na jednu poslanicku mesecnu platu.
  • Dr Petrović

    18.11.2010 05:55
    Svima
    Trebalo bi svako svakih (barem) 5 godina da obuče beli mantim, da prođe , da pogleda kako izgledaju ljudska bića, od porodilišta do patologije.
    To je momenat gde prestaje svaka alavost, za svakoga ko ima dušu ( onim drugima nema spasa, njih treba u bezdušni geto, u rudnike na težak rad ).
    Oni koji treba najbrižnije da vode računa o sretstvima i budućnosti nacije, najviše pljačkaju, komplikuju i prave najveću štetu. Oni ni ne treba da imaju decu, jer ih mrze, to su ljudi bez budućnosti, pa ne dozvoljavaju nikome, pa ni naciji, budućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti