FOTO: Obnovljena spomen-ploča posvećena Janku Gombaru u Kisaču

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada obnovio je spomen-ploču posvećenu dr Janku Gombaru u Kisaču.

U Zavodu podsećaju da je ploča posvećena Janku Gombaru rad slikara Pavla Blesića iz Sombora i da je postavljena 1967. godine, na kući u istoimenoj ulici, na broju 135 u Kisaču, u kojoj je dr Gombar živeo i iz koje je odveden u koncentracioni logor Dahau, gde je ubijen 1945. godine.

"Ploča je izrađena od bakarnog lima koji je usled vremenskih uslova korodirao, tako da je tekst na ploči bio gotovo nečitljiv. Prilikom obnove objekta saradnici Zavoda skinuli su ploču i preneli je u prostorije Zavoda na konzervaciju i restauraciju. Po završetku obnove fasade vraćena na svoje prvobitno mesto", navode u Zavodu.

Zaštitari su saopštili i da je konzervatorsko-restauratorske radove na ploči obavio Siniša Zeković, slikar-konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kuća i ploća pre radova na rekonstrukciji

  • darko

    09.03.2017 12:16
    "...na kući u istoimenoj ulici, na broju 135 u Kisaču"

    A na slici broj 97 :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti