Blamaža Spensa razlog premeštanja hokejaškog šampionata u Beograd

Svetsko prvenstvo u hokeju za igrače do 18 godina trebalo je da se održi u Novom Sadu, ali je dan pred početak turnira premešteno u Beograd, a prema saznanjima 021.rs do toga je došlo zbog lošeg kvaliteta leda.
Deo ekipa koje učestvuju na Svetskom šampionatu već je bio stigao u Novi Sad, hoteli su bili rezervisani, volonteri i radnici organizatora prvenstva spremni da pomognu gostima, a onda je usledilo otkazivanje.
 
Samo nekoliko dana pred početak prvenstva, organizatori Savez hokeja na ledu Srbije (SHLS) i HK Vojvodina uverili su se da je led na Spensu neodgovarajućeg kvaliteta. Oni koji se bave ovim sportom već duže vreme ukazuju na to da se ledena dvorana održava sa minimum freona, koji je neophodan za očuvanje kvaliteta.
 
"Tehnički sistem za pripremu leda je u veoma lošem stanju i oni su na apsolutnom minimumu kada je u pitanju njegovo funkcionisanje. Freon je dugo bio na minimumu, a pred prvenstvo se pojavio i problem sa uljem za kompresor. Iskorišteno ulje je bilo neadekvatno, a izgleda da to niko od zaposlenih nije primetio. Ono se izmešalo sa freonom i zbog toga je došlo do kvara i onda je ceo sistem morao da se prazni i opet da se puni novim uljem i freonom", priča izvor 021.rs koji je upućen u organizaciju takmičenja.
 
Istovremeno pojavile su se informacije da je Svetsko prvenstvo odloženo jer ugovor o nabavci freona nije potpisan na vreme, zato što je direktor Spensa Milan Jarić bio na službenom putu u zapadnoj Evropi. Jarić je ove glasine odbacio, tvrdeći da je ugovor potpisan na vreme.
 
Kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, odluka o dodeli ugovora za nabavku freona doneta je 8. marta, sa rokom isporuke od pet dana. Praktično, odluka je doneta dva dana pre dolaska timova u Novi Sad, dok bi dobavljač mogao da isporuči freon na dan početka prvenstva.
 
SHLS-u je teren za hokej bio potreban već 12. marta, kako bi ekipe mogle da treniraju. Umesto na Spensu, treninge su obavile u beogradskom "Pioniru", gde se igra i ostatak prvenstva.
 
Na vest o premeštanju takmičenja u glavni grad na internetu su se pojavili komentari o "centralizaciji" svih dešavanja. Predstavnici SHLS čekali su do poslednjeg trenutka reakciju uprave Spensa da li će prvenstvo moći da se odigra u Novom Sadu, ali je nisu dobili. Prema rečima portparola SHLS-a Marka Sredojevića, pošto nisu mogli da imaju garanciju da će led biti odgovarajućeg kvaliteta morali su da celu organizaciju prenesu u Beogradu.
 
"Ovakva situacija nam sigurno nije bila potrebna, ali nažalost, mi na to nismo mogli da utičemo. Praktično smo morali da organizujemo novo prvenstvo za jedan dan, a to se radi mesecima. Da ne pričamo o ugledu i finansijskim problemima koje će nam sve ovo izazvati. Savezu je krivo što su Novosađani ostali uskraćeni za jedan lep sportski događaj, pogotovo ako se zna da je upravo Novi Sad grad hokeja", poručuje Sredojević.
 
Naš sagovornik, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je ovo velika sramota, a da je na prvom mestu osramoćen grad.
 
"Grad je dao podršku, građani isto, mi smo uvek dočekivali reprezentacije iz sveta i od toga su mnogi imali dobrobit. Svi hoteli i svi prateći sadržaji su imali od toga vajde, a sada su ostali bez tog prihoda i posla, a već su rezervisali svoje kapacitete. Ovde se još nikad nije desilo da se praktično pred start turnir premešta. Savez je morao sve hitno da radi, nove hotele, novo mesto održavanja", dodaje on.
 
Direktor Spensa Milan Jarić nije potvrdio za 021.rs da li je razlog premeštanja prvenstva korišćenje neadekvatnog ulja. Kako je ranije izjavio, tehnička služba je uklonila nedostatke, o čemu su obavestili SHLS. 
 
"Tehnička služba Spensa je u najkraćem mogućem roku otklonila navedene smetnje, tako da je Ledena dvorana već u ranim popodnevnim časovima bila spremna za takmičenje, ali je organizator već bio doneo odluku da takmičenje premesti u Beograd", kazao je Jarić za 021.rs.
 
Ovo nije prvi put da se SHLS suočava sa problemima prilikom organizovanja turnira. Pre osam godina, pred pripreme domaće selekcije za svetski šampionat, izgorele su svlačionice HK Vojvodina. I pored loše sreće na početku, Srbija je uspela da pobedi favorizovane Estonce i osvoji kup. U SHLS se nadaju da će tako biti i ovog puta, posebno nakon startne pobede naše selekcije protiv Holandije.
  • Građanin

    21.03.2017 14:31
    Čija je zaista ovo blamaža?
    Jasno je da je ugovor o nabavci freona potpisan na vreme, kao i da je isporuka izvršena u planskom roku, ali isto tako je poznata činjenica da je sistem tehnički celokupno u jako lošem stanju, sa kojom su dobro bili upoznati i organizatori prvenstva koji su i preuzeli rizik.
    Kako to obično biva, kod zastarelih sistema, problem se javi kad ne treba, ali je i taj problem sanirala na vreme služba za održavanje.
    Znači, i rukovodstvo i službe Spens-a su učinile sve maksimalno u okvirima tehničkih mogućnosti i okvirima finansijskih (ne)ulaganja, ali su nestrpljivi organizatori, a i to je za razumeti, insistirali na premeštanju takmičenja u Beograd.
    Suštinsko je pitanje, da li jedan zdrav sportski centar treba gradu Novom Sadu, i da li on treba da bude prestonica i ovakvih značajnih dešavanja.
    Jasno je da bez straških finansijskih ulaganja i obnove zastarelih sistema i leda i bazena i terena neće moći da se održi ovakav jedan značajan sportski centar kao što je Spens.
    A rukovodstvu i službama Spensa svaka čast na naporima koje ulažu da Spens funkcioniše i ovako i što se trude da u svojim okvirima maksimalno odrade sve po pitanju pre svega organizacije i bezbednosti što je od suštinskog značaja za sve korisnike sportskih sadržaja!
  • beks

    16.03.2017 13:59
    Zar nije premesteno zato sto je neki kadrovik sipao pogresan gas za instalacije pa sve otislo u tri pm...????
  • PRELETAC

    16.03.2017 11:14
    Ugovor
    Pitanje svih pitanja je zasto je Spens u ovakvom stanju??? To direktor koji je "spoznao program" i preleteo u vladajucu koaliciju treba da objasni, a da ne bi zamuckivao i gubio se, kao koncept mu mogu posluziti odgovori na dva sustinska pitanja:
    1. Kada je potpisan Ugovor izmedju Spensa i organizatora prvenstva i koliko novaca je Spens trebao da prihoduje od izdavanja ledene dvorane?
    2. Da li je u planu nabavki Spensa jos u 2016. godini tenicka sluzba planirala nabavku freona (kojim se zbog tehnologije rada postrojenja sistem dopunjava u periodu remonta a ne usred sezone u rezimu leda), i sto je jos bitnije, tj. kljuc nastalog problema, da li je tehnicka sluzba planirala i ZAMENU KONDENZATORA na kojima su ceste havarije i gubljenje velikih kolicina neekoloskog freona???
    Novinari bi trebali da insistiraju na odgovorima na ova pitanja i dokazima koji te odgovore potvrdjuju!!!
    Da olaksamo, iz iskustva je poznat sistem da organizatori pod parolom "opste koristi za Grad" dobiju salu od Spensa za dzabe tj. za "clanstvo" direktora u organizacionom odboru. Prostor, energiju, freon, troskove rolbe, radnika, odrzavanja postrojenja itd, rukovodstvo Spensa obicno velikodusno "poklanja" organizatoru. Zato je kljucno da se javno objavi Ugovor i da se vidi sta je Spens "izgubio" u finansijskom smislu zbog kvara postrojenja. Pa ako je ledena dvorana obecana na "majke mi", da se povede postupak protiv odgovornog lica preduzeca. A odgovornost unutar Spensa ce razjasniti odgovor na pitanje 2.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti