FOTO: Fekalije iz cisterni i dalje ispuštaju u gradsku kanalizaciju, postrojenje u Futogu ne radi

Privatni preduzetnici koji se bave prikupljanjem fekalija i dalje svoj otpad ispuštaju u kanalizaciju u gradu, jer postrojenje za ispuštanje fekalija u Futogu još uvek ne radi.
Građani su se već nekoliko puta žalili i ukazivali na ovaj problem, ali na njegovom rešavanju nije ništa konkretno urađeno. Pre pola godine, u preduzeću "Vodovod i kanalizacija" najavili su za 021.rs da će privatnici koji za to imaju dozvolu ubuduće fekalije ispuštati u Futogu, pošto će postrojenje biti osposobljeno.
 
Međutim, to se još uvek nije dogodilo, a privatnici i dalje ovaj otpad ispuštaju direktno u šahtove na gradskim ulicama. Ovog puta u "Vodovodu i kanalizaciji" ne mogu da kažu kada će postrojenje proraditi.
 
"Još uvek nije preciziran datum kada će postrojenje u Futogu biti pušteno u rad. Plan JKP 'Vodovod i kanalizacija' jeste da se u narednom periodu sklopi dogovor sa Mesnom zajednicom "Futog" i da pronađemo zajedničko rešenje za ovaj problem", rečeno je za 021.rs u ovom preduzeću.
 
 
Kao prelazno rešenje i ranije je korišćeno upravo postrojenje u Futogu. Međutim, niko nije kontrolisao kako privatnici ispuštaju fekalije u njega, zbog čega su se građani pobunili.  Između ostalog, kako smo ranije pisali, problem je i što se ova oblast nalazi u sivoj zoni, jer je država dozvolila da se ispuštaju fekalije, davajući dozvole za rad privatnicima, a pritom nije određeno na kom će mestu da prazne svoj cisterne.
 
Sve češća slika cisterne kako ispušta fekalije u kanalizaciju zabrinula je jedan deo građana. Ipak, u "Vodovodu i kanalizaciji" navode da se ovaj otpad nakon prepumpavanja u crpnim stanicama ispušta u Dunav, ali da ne utiču na floru i faunu.
 
"To ne predstavlja opasnost ni po sastavu, zato što je reč o organskim materijama, ali ni po količini, jer pri ovom vodostaju Dunavom kraj Novog Sada protekne oko 2.000 kubnih metara vode u sekundi, dok naši merači protoka na svim kanalizacionim izlivima na teritoriji grada registruju ispuštanje od oko kubik i po otpadne vode u sekundi", objašnjavaju u "Vodovodu".
 
U ovom preduzeću poručuju građanima da, dok se postrojenje u Futogu ne otvori, firme koje ispuštaju fekalije i opasan otpad u kanalizaciju prijave Komunalnoj inspekciji. 
  • NS49

    24.03.2017 21:35
    Ima u toj Evropskoj uniji i šta valja a to su ekološki propisi. Možemo i mi to samo treba imati volje a ne bacati u Dunav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti