Novosadskim sudovima stigle 44 pritužbe, stranke se žale na rad sudija

Na adresu Apelacionog, Višeg i Osnovnog suda u Novom Sadu od početka godine stranke su podnele 44 pritužbe na njihov rad.
Najviše, njih 18, primljeno je u Apelacionom sudu, u Višem je evidentirano 17, dok je devet stiglo u Osnovni sud.
 
Građani su najviše nezadovoljni odlukama, već donetim u sudskim postupcima, što ipak ne može biti predmet pritužbi, već žalbi. Stranka i drugi učesnici u postupku imaju pravo da predsedniku suda upute pritužbu na rad suda, kada smatraju da se postupak odugovlači, da je nepravilan ili da postoji bilo kakav uticaj na njegov tok i ishod. 
 
Portparolka Višeg suda Ivana Karapandžić kaže za "Novosti" da su stranke najviše primedaba imale na to kako sudija vodi postupak i na odluke koje donosi u toku postupka, kao i na njegov ishod.
 
"Sve pritužbe podnete u ovoj godini bile su neosnovane, s obzirom na to da predsednik suda nema ovlašćenja da na bilo koji način utiče na sudije, kako će voditi postupak i kojim činjenicama će se rukovoditi", navodi Karapandžić.
 
U pritužbama na rad Apelacionog suda stranke su mahom nezadovoljne odlukom, kojom je postupak okončan, a imali su zamerke i na efikasnost. Pritužbe se jednako odnose i na rad svih područnih sudova, a određen broj i Apelacionog suda. Najveći broj pritužbi na rad Osnovnog suda podnele su stranke nezadovoljne načinom kako sudija vodi postupak, kao i presudama.
 
Pritužbe se pretežno podnose u pisanoj formi, dok je mali broj onih koji insistiraju na razgovoru sa predsednikom suda.
  • Bogdan

    07.02.2022 21:19
    Sramota
    Da Bog da im se samo vratilo onako kako nam nanose zlo... Samo to cu reci...
  • wlada

    23.04.2019 12:14
    prituzba na rad sudija u ns.
    sta vredi pisati licno sam pisao i zalio se na rad sudije i trazio smenu od 2013-2019 i niko za to ne mari...to je samo PISI BRISI korumpiranost i NIKO SE NA NASE ZALBE NE OSVRCE a kamoli da resava
    -zalio sam se na rad sudije kako tuzeni koristi moje nekretnine 10. godina-DEST GODINA i sudija to ne moze i ne ce da resi...a mene i porodicu ima nas /9 doveo je na prosijacki stam i ekonomsko ROPSTVO svojim ne radom...nema kome se nismo zalili i---0...ODGOVORA
    -0...DELA PO PRITUZBI
    KOME SE ZALITI...KADIJA TE TUZI...KADIJA TE SUDI....NECE DA SE RESI KORUPCIJA U SUDSTVU
  • bube

    09.03.2018 11:06
    pritužba
    U parničnom postupku Osnovnog suda u Leskovcu nalazim se u svojstvu protivtužioca. Na jednom od roičišta jedan od svedoka sa suprotne strane upućuje mi uvredu i pretnju, na veoma glasovit i drzak način, i to ponavlja nekoliko puta. Insistiram da sudija preduzme mere, međutim sudija ne preduzima bilo kakve mere. Insistiram da uvredu i pretnju unese u zapisnik, međutim sudija mi odgovara da ništa nije čula.
    Meni je ugrožena bezbednost u sudu, kako onda otići na sledeće ročište, kako onda stići do pravično suđenje.
    Čitajući kopiju zapisnika, u zapisniku je izmenjena moja izjava.
    Sve se ovo dešava zato što sudija nema bilo kakav kontrolni organ u postupku suđenja.
    Kako dalje postupiti.
    Poštovana gospodo advokati, pravnici i dr. predložite rešenje kako sa takvim sudijama izaći na kraju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti