Sintetička droga sve popularnija zbog niže cene i jačih efekata

Sintetičke droge postale su popularne u Srbiji zbog rasprostranjenosti, lakšeg švercovanja i niže cene.
Kako piše "Dnevnik", novina na tržištu narkotika je smrtonosna droga poznata pod uličnim nazivom "pink", supstanca sedam puta jača od morfijuma i odgovorna za smrt najmanje 50 ljudi u SAD. Ipak, ova droga još uvek nije stigla i na domaće tržište. Naime, reč je o jednoj od najtoksičnijih hemikalija koja može da usmrti čoveka čak i ako mu samo dospe na kožu. 
 
Po zvaničnim podacima, u Srbiji većina mladih počinje da uzima drogu sa 17-18 godina, uglavnom marihuanu. U trendu su takozvane klupske droge, kao što su ekstazi i spid. Jovan Popović iz Policijske uprave Novi Sad kaže da heroin uglavnom dolazi iz Avganistana, a kokain iz Južne Amerike. 
 
"Sintetičke droge uglavnom dolaze iz zemalja zapadne Evrope. Amfetamin stiže najčešće iz Holandije, a ekstazi iz Holandije i Poljske. Te vrste droga se najčešće koriste pred izlaske", navodi Popović za "Dnevnik".
 
Tu je i LSD, koji se neretko uzima u društvu, pa se određuje "čuvar" koji će paziti na one koji uzmu ovu drogu. Oni mogu imati pozitivne i negativne halucinacije, u kojima haluciniraju da ih neko proganja. Taj osećaj se može ponoviti i u "čistom" stanju, što se naziva "flešbek".
 
Na domaćem tržištu se može naći i sintetička marihuana, poznata kao "magični zmaj", čija je zamena biljni tamjan. Tu je i mefedron, u žargonu nazvan "mau mau" ili "luda mačka". 
 
Tokom 2016. godine otkriveno je 925 krivičnih dela, od čega 173 za neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga, a 747 krivičnih dela neovlašćenog držanja narkotika. Zabeleženo je i pte krivičnih dela omogućavanja uživanja opojnih droga. Broj zaplena opojne droge veći je za skoro 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a značajno je povećana i količina zaplenjene droge.
 
"U 2016. godini otkrivena je jedna organizovana kriminalna grupa i dve kriminalne grupe koje su se bavile prodajom opojne droge, a presečen je i jedan krijumčarski kanal", zaključuje Popović. Da bi nešto bilo droga u Srbiji, ono mora da se naše na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci i da to bude objavljeno u Službenom glasniku.
  • Mastodont

    02.04.2017 13:11
    @НС1987

    Gde je to dokazano, frajeru? Kanabis je manje štetan od polovine namirnica koje unosimo - šećera, masti, duvana... Jedino stvarno štetno oko njega su idiotske kazne koje zaostale zemlje propisuju.
  • НС1987

    01.04.2017 15:53
    Марихуана која се пуши ЈЕСТЕ дрога и то доказано штетна.Уље од канабиса је лек.То су потпуно различите ствари иако се добијају од исте биљке тј. од истог рода биљака конопље.
  • Vlada

    01.04.2017 13:16
    @Joe
    'Sve ovo ima veze sa marihuanom samo toliko, koliko je trava ulazak u nešto teže...

    Znači apsolutno nikakve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti