Preminuo mitraljezac Rade Kević, usamljeni heroj sa vojne parade

Heroj Narodnooslobodilačke borbe Rade Kević preminuo je juče u 93. godini života u Novom Sadu.
Sa 16 godina pristupio je partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju treće brigade u Jugoslaviji - Prve krajiške brigade.
 
U NOB-u se istakao kao mitraljezac, a ostao je čuven njegov mitraljez Zorka. Iako je kao nosilac tri ordena za hrabrost trebalo da dobije i odlikovanje Narodnog heroja, ta čast ga nikad nije stigla. Kako je rekao nedavno u razgovoru za 021.rs, za ordenje nije mario, bitno mu je bilo da je u pravom trenutku bio na pravoj strani.
 
"Mislim da se istorijska uloga partizana stavlja po strani. Mi moramo razvijati patriotizam kod mladih, oni treba da brane zemlju. Ne možeš biti uz okupatora koji je došao da te ubije i porobi. Sada imamo silne rehabilitacije i mislim da nije dobro dizati četništvo iz groba. Nejasno mi je kada neka deca u Srbiji prihvataju fašizam tako olako. Oni ne znaju, a neke stvari se relativizuju", rekao je tada novinaru 021.
 
Njegova fotografija, kako prošlog oktobra tokom Vojne parade povodom Dana oslobođenja Novog Sada, sedi sam u kolicima među građanima, okićen brojnim odlikovanjima, izazvala je veliku pažnju javnosti, a mnogi su to protumačili kao propust vlasti i nebrigu o našim herojima. Strast prema vojsci ga nije napuštala ni u 92. godini, pa je povređenog kuka u invalidskim kolicima ipak smogao snage da poseti Beogradski kej i vidi naoružanje Vojske Srbije. 
 
Komemoracija povodom smrti Radeta Kevića u organizaciji SUBNOR-a biće održana u ponedeljak, 3. aprila, u 8 časova, u Domu boraca u Zmaj Jovinoj 3. Biće sahranjen u utorak, 4. aprila, na groblju u Donjoj Piskavici kod Banja Luke.
 
O tome kako je prošao Sutjesku, Neretvu, kako je sa svojim saborcima demantovao Hitlera, uništio aerodrom Rajlovac, ali i o čuvenoj Zorki, možete pročitati u intervjuu koji je dao za 021 OVDE.
  • Grgolj

    03.04.2017 23:06
    Čast Keviću, ali po čemu se on razlikuje od hiljada drugih junaka NOR-a! Svi su oni ratnikčki, politički i ideološki bačeni na najsmrdljivije đubrište istorije, a žrtvovali su svpje živote u borbi protiv fašizma. Treba li tražiti većeg heroja od, na primer, Save Kovačevića, koji nikad nije komandovao ''Drugovi napred!'', već isključivo: ,,Drugovi, za mnom!''. A u zemlji Srbiji gotovo da više i nema ulice koja po njemu nosi ime. Nije on jedini primer: ima ih bezbroj. Bruka, Stid. Sramota,
  • Marina

    03.04.2017 14:05
    Putuj u miru druze Rade i neka ti je vecna slava i hvala. Na zalost ti sasvim sigurno neces dobiti mural u Novom Sadu jer proizvodjaci istih nemaju razumevanja za tvoje zasluge, naprotiv, sada se, ma koliko to prikrivali, ceni nesto drugo i samo se maskira antifasizmom.
  • alias

    02.04.2017 21:07
    @Jarmusch
    Аплауз за коментар! Сјајан и без отрова.

    А прагматичност је приступ који нам заиста недостаје у свим сегментима живота. Из таквог схватања произилази толерантан однос према различитим научним, моралним, религиозним и политичким питањима.

    Само матори превиђаш једну ствар. Већина коментатора овде је спремна само да мрачи. Они не размишљају, они се опредељују. И кад се једном определе, то је готово. Онда су спремни да до смрти бране нешто за шта и не знају шта је, нити због чега то бране. Њима је важно да бране то за шта су се определили. Такви су они. А ко су они? Већ ће се сами препознати.

    Пријатно вече.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti