Raste koncentracija polena u vazduhu

Osam vrsta polena biljaka koji mogu da izazovu alergijske reakcije aktivno je u Novom Sadu.
Umereno visoke koncentracije polena imaju hrast, platan, jasen i breza, te oni izazivaju reakcije kod mnogih alergičnih osoba. Koncentracija polena čempresa, koja je u prethodnom periodu bila umereno visoka, sada je počela da opada. Niske koncentracije imaju i leska, trava i kopriva. 
 
Prisustvo polena je posebno vidljivo kod univerzitetskog kampusa. Sunčano vreme bez kiše doprinosi raspršavanju polena, što otežava situaciju alergičnim osobama. 
 
Savet građanima je da se na vreme testiraju na alergije. Koncentracije polena u vazduhu je najveća u jutarnjim časovima, te se uveče preporučuje provetravanje prostorija. 
 
Nakon boravka na otvorenom, alergični bi trebalo da se istuširaju i promene odeću. Takođe, oni koji imaju kućnog ljubimca trebalo bi da ga iščetkaju, jer se polen zadržava i na njihovoj dlaci.
 
Koncentraciju polena možete pratiti na sajtu Laboratorije za palinologiju.
  • Ne mere se izdurat

    10.04.2017 17:11
    Tako je
    Ratse i koncentracija nanomolekula aluminijuma u vazduhu.
    Jedno i drugo prepune čašu, pa alergiju dobijaju i oni koji je nikad nisu imali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.