Veliki jubileji dečije hirurgije, nova oprema uvek potrebna

Svečanom akademijom obeleženo je 60 godina od osnivanja dečije hirurgije i 40 godina od osnivanja Klinike za dečiju hirurgiju u Novom Sadu.
Veliki jubileji dečije hirurgije, nova oprema uvek potrebna
Foto: 021.rs

Upravnik Klinike za dečiju hirurgiju Jan Varga kaže da je zdravstvena zaštita u toj ustanovi na visokom nivou zbog tehnološke opremljenosti i da njihovi lekari prate i primenjuju naučne trendove.

"Imamo ultrazvučnu dijagnostiku, radiološku, CT, nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti imati magnetnu. Medicina i tehnologija u medicini brzo napreduju, ali se trudimo da ispratimo trendove naučnih dostignuća", objašnjava on.

Dodaje da je odvajanjem Klinike za dečiju hirurgiju učinjen veliki pomak jer su se približili pedijatriji i dobili svoj prostor. "Ranije je bio problem transport, dijagnostika, patologija je bila drugačija, bebe su bile sa odraslima. Iako je to samo 82 kreveta, dobilo se na prostoru", dodaje Varga.

Direktorka Dečije bolnice Jadranka Jovanović Privrodski kaže da je svako obnavljanje aparata korisno. "Ulaganje u mladost je ulaganje u budućnost. Sa onim što imamo trudimo se da pratimo savremenost dečije hirurgije. Potreban nam je kadar, nove tehnologije zahtevaju i nova materijalna sredstva, ali sa širom društvenom zajednicom postižemo nivo koji je zavidan na polju dečije hirurgije", kaže Privrodski.
 
Godišnje se na dečijoj hirurgiji uradi više od 3.500 operacija u opštoj anesteziji, a bude oko 3.700 hospitalizacija.

  • dr Petrovic

    21.04.2017 06:33
    ucimo nemacki
    i odlazimo....
  • Mama

    20.04.2017 23:43
    Imali smo prilike da nam dete bude na hirurgiji, slepo crevo je operisao.
    Bili smo prijatno iznenađeni da sve lepo funkcionise!
    Strucnost, ljubaznost, higijena.... Svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.