Meso u novosadskim mesarama skuplje za 60 dinara, ne zna se kada će stati rast

Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, a kada će se rast cena zaustaviti nije poznato.
Meso u novosadskim mesarama skuplje za 60 dinara, ne zna se kada će stati rast
Foto: Pixabay
Kako piše "Dnevnik", cene svinjskog mesa ovih dana visoko lete, pa je kilogram buta, u zavisnosti od prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara. Suhomesnati svinjski proizvodi nisu poskupeli. Međutim, ukoliko rast svežeg mesa bude potrajao, ni prerađevine neće ostati po starom.  
 
U "Neoplantinim" mesarama meso je u protekloj nedelji poskupelo dva-tri puta. Kilogram svinjskog buta košta 539 dinara, mleveno se prodaje za 537, a svinjski vrat bez kostiju 699 dinara. 
 
I novosadska mesara "Štrand" svinjetinu prodaje skuplje. Svinjski but od pre neki dan košta 540 dinara. "Kamendin" svinjski but nudi za 499 dinara, a po najavama, i danas će u mesarama tog prerađivača svinjetina otići gore, ali mesari ne znaju koliko. A trend poskupljenja svinjskog mesa od ponedeljka će ispratiti i "Matijević".
 
Trgovci kažu da se ne oseća pad prometa zbog više cene, ali da potrošači tek po računima primete da je svinjetina poskupela. Kako kažu, jesti se mora, ali se odavno ne kupuje na kilograme već na komade i grame pa je tako i sada. 
 
Po rečima izvršnog direktor u "Štrandu", Predraga Avramovića, jedini razlog za poskupljenje sveže svinjetine je malo tržište. 
 
"Velika je potražnja za tovnim svinjama a ponuda slaba, čak ni u privatnim oborima kod individualnih seljaka nema svinja. Pre desetak dana kilogram žive vage svinja koštao je od 155 do 160 dinara, a sada cena žive mere je 195 dinara", navodi on za "Dnevnik". 
 
I u Industriji mesa "Đurđević" kažu da je poskupljenje svinjetine usledilo samo zbog slabe ponude tovnih svinja, pa je tako u Sremu kilogram žive vage dostigao i 200 dinara. 
 
"Poskupeće i mesne prerađevine čim nestane zaliha mesa za preradu", zaključuje Jovica Grujić iz "Đurđevića". 
  • Veganka

    23.04.2017 19:20
    Ko vas tera da kupujete i jedete leševe?
    http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A
  • Blajv

    23.04.2017 17:03
    @banjalucki cevap

    Pa ti se hrani patriotski kod kuće u Bosni.
  • /

    23.04.2017 16:13
    /
    koliko se secam jednog decembra pre snsa meso je bilo preko 500 din

    dok se ne izmeni sluzba u srbiji nece biti bolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti