Manje pomoćnika, a veća kontrola Novosađana u trošenju novca iz budžeta

Gradonačelnik Novog Sada neće moći da ima više od tri pomoćnika u svom kabinetu, zaštitnik građana postaje lokalni ombudsman, a Novosađani će imati mogućnost da direktno utiču na tokove novca u lokalnom budžetu.
Manje pomoćnika, a veća kontrola Novosađana u trošenju novca iz budžeta
Foto: 021.rs
Ovo su neke od novina koje predviđa nacrt novog Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je napisan i spreman da se uputi u Vladu Srbije, poručuju za 021 u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
 
Stari Zakon o lokalnoj samoupravi donet je 2007. godine i menja se kako bi se uskladio sa drugim zakonskim propisima: zakonom o udruženjima, zakonom o planiranju i izgradnji, zakonom o visokom obrazovanju, zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, zakonom o uređenju sudova...
 
Izmene predviđaju da sednice skupštine ne mogu da se sazivaju u roku kraćem od 24 sata, osim kada je reč o vanrednim situacijama. Takođe, gradonačelnik će u svom kabinetu moći da ima najviše tri pomoćnika za razne oblasti, ali će ova odredba stupiti na snagu tek posle narednih lokalnih izbora u gradu. Gradska veća imaće posao da prate kako rade javna preduzeća, te da izveštaj o nadzoru nad preduzećima na svaka tri meseca podnosi Skupštini grada. Inače, javna preduzeća i sada imaju zakonsku obavezu da na svaka tri meseca podnose izveštaje o radu, što skoro nijedno preduzeće ne radi.
 
Prema izmenama zakona, Novi Sad tj. svaka opština/jedinica lokalne samouprave biće značajno uključena u proces pridruživanja Evropskoj uniji i doprinosiće ispunjavanju uslova za ulazak u EU u skladu sa nadležnostima. 
 
Svakako će najznačajnija novina biti učešće građana u diskusijama o trošenju novca. Nacrt predviđa obavezu grada da u statut uvrsti javne rasprave pre usvajanja svih bitnih akata - statuta grada, budžeta, strateških planova itd. To znači da će građani, načelno, moći da predlože u koju svrhu žele da se njihov novac koristi, da li žele nova igrališta, poboljšanje u zdravstvenom sektoru, novogodišnje koncerte na Trgu slobode ili utrošak u nekoj drugoj oblasti.
 
"Značajan deo izmena se odnosi na uređenje položaja mesne zajednice i odnosa sa opštinom/gradom koji se uspostavlja na funkcionalan način kroz ovlašćenja i obaveze jedinice lokalne samouprave u nadzoru i praćenju rada mesne zajednice. Predviđen je obavezan izbor Saveta mesne zajednice, nadležnosti Saveta, razlozi za raspuštanje Saveta, nadzor opštine nad radom i aktima mesnih zajednica, inicijativa građana za osnivanje mesnih zajednica (10 odsto građana sa tog područja), izborni principi (neposredni, tajni na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava). Ustavni sud je ukazao Narodnoj skupštini da je potrebno zakonom dodatno urediti položaj mesnih zajednica i odnos sa jedinicama lokalne samouprave", poručuju za 021 u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
 
Izmene predviđaju da će grad moći da poveri određene poslove za koje je nadležan drugoj opštini, a u roku od godinu dana od donošenja izmena se MDULS obavezuje da će doneti Jedinstven popis poslova lokalnih samouprava. Takođe, Novi Sad neće moći da donese novi statut potpuno samostalno, već će morati da ga dostavi Ministarstvu na proveru. 
 
"Isto tako, predloženim izmenama podržava se razvoj i primena informacionih tehnologija u oblasti lokalne samouprave, počevši od formiranja različitih baza podataka, uspostavljanja jedinstvenog sistema komunikacije između državnih organa, organa autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, kao i imalaca javnih ovlašćenja na čitavoj teritoriji do uvođenja elektronskog poslovanja, što postepeno dovodi do promene u odnosu lokalne samouprave prema građanima i svima onima na koje se odnosi rad lokalne samouprave i to kroz veću efikasnost u radu. Skraćuje se vreme prikupljanja, prenosa i analize informacija i podataka, obezbeđuje se tačnost podataka, premošćuje se fizička udaljenost subjekata koji komuniciraju, ostvaruju uštede kako u vremenu, tako i u pogledu izdataka za tekući rad organa, eliminiše nepotrebna birokratičnost u radu i postiže otvorenost rada lokalne samouprave", najavljuju u MDULS za naš portal.
 
Nacrt zakona možete da pročitate OVDE.
  • stojko

    27.04.2017 23:32
    Hocemo li moci kontrolisati i pare date privatnom festivalu?
  • Ana

    27.04.2017 14:44
    Stvarno hoću da znam šta će biti sa naprednjakom Dejanom Mandićem (bivšim direktorom ZIG-a) i njegovim ličnim vozačem. Da li ćemo opet dobiti novu upravu nekog javnog preduzeća? :)
  • Mile zlojeb

    27.04.2017 14:16
    A šta će biti Bračika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti