Plate u Beočinu samo prividno visoke, prosek dižu menadžeri Lafarža

Predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković kaže da je prosečna plata zaposlenih u njihovoj opštini gotovo upola niža od podataka Republičkog zavoda za statistiku, odnosno iznosi 36.732,60 dinara, umesto 68.500.
Plate u Beočinu samo prividno visoke, prosek dižu menadžeri Lafarža
Foto: 021.rs

Prosečna zarada u javnom sektoru opštine Beočin za mart iznosila je 34.254,29 dinara – u pitanju je neto zarada po radniku, kojih je zaposleno 250, računajući i zaposlene na određeno.

U Predškolskoj ustanovi "Ljuba Stanković" prosečna zarada je u martu iznosila 36.933,73 dinara, u Ustanovi za kulturu, sport i turizam – 31.563,78 dinara, JKP Beočin – 39.439,53 i JP Toplana – 41.561,68 dinara, a u tom preduzeću su plate i najveće, jer njihovi radnici nisu indirektni korisnici budžeta opštine. Te podatke izneo je za Dnevnik predsednik opštine Beočin Mitar Milinković, koji napominje da je stvarnost potpuno drugačija od statističkih podataka i da je prosek plata visok najviše zbog kompanije "Lafarž".

"Zbog ekstremno visokih plata menadžera zaposlenih u kompaniji, statistika potpuno menja sliku života u Beočinu, a oni ni ne žive u Beočinu, već u Beogradu i Novom Sadu, gde i plaćaju porez na zaradu, koji se plaća na osnovu mesta prebivališta", kaže Milinković, i dodaje da, uprkos tome što Beočin ima status prve kategorije razvijenih opština, zapravo je srednje razvijena sredina, koja ima oko 1.000 korisnika socijalne pomoći i oko 1.000 nezaposlenih, od blizu 16.000 stanovnika. Zaposlenih u stalnom radnom odnosu i s mestom prebivališta u Beočinu ima svega 2.920.

Kompanija Lafarž trenutno broji oko 250 radnika, a nekada je zapošljavala i deset puta više. "Obični" radnici imaju prosečne plate, a nijedan menadžer s velikom platom ne živi u Beočinu.

Podsetimo, za razliku od prethodnih meseci, Novosađani nisu zarađivali najviše u celoj Vojvodini. Prema statistici, prošlog meseca su ih pretekli meštani Beočina, čija prosečna plata je iznosila čak 91.018 dinara bruto, tj. 68.500 bez poreza i doprinosa.

  • djole

    27.04.2017 12:17
    *
    Dobro jutro!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti