Danas na Trgu slobode protest "Stop GMO" protiv kompanije Monsanto

Aktivisti Zelene stranke danas će se pridružiti svetskom protestu protiv kompanije "Monsanto", vodećeg proizvođača genetski modifikovanog semena i pesticida.

Protest se organizuje u 15 gradova Srbije, između ostalih i u Novom Sadu, sa ciljem da se odbrani važeći Zakon o zabrani unošenja GMO u životnu sredinu, kao i 135 deklaracija lokalnih samouprava, koje su na svojoj teritoriji zabranile unos i gajenje GMO.

GMO hrana ima potencijal da uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe kao što su: zloćudni tumori, neplodnost, poremećaji imuniteta, alergije i urođene mane. Istraživanja su pokazala da je ona doprinela i pomoru svetske populacije pčela, kao i da je štetna za životnu sredinu. Zbog toga u Zelenoj stranci pozivaju građane da kupuju samo organske proizvode i bojkotuju sve proizvođače koji upotrebljavaju GMO sastojke.

"Marš protiv kompanije Monsanto je jedno od najbitnijih pitanja našeg vremena. Monsanto je multinacionalna kompanija, koja se po osnivanju bavila proizvodnjom veštačkih hemijskih aditiva za osvežavajuća pića, aspirina i veštačke gume, a učešćem u projektu Menhetn, budućnost kompanije sve više je usmeravana u pravcu vojne industrije. U vojnu industriju ušli su na velika vrata svojm otrovnim herbicidom Agent Orange, koji je osim toga krivac i izazivač leukemije i Hodžkinsovog limfoma u Vijetnamu. Današnja delatnost Monsanta može se vezati za sve što donosi profit i apsolutni monopol, bez obzira na etičke kodekse.

Ono po čemu je danas Monsanto najpoznatija svetska kompanija je biotehnologija, iako je lepeza delatnosti kompanije daleko šira. Na osnovu Kisindžerovog stava da "ko vlada hranom, vlada i svetom", Monsanto je 80-tih godina svu pažnju usmerio u pravcu proizvodnje hrane. Iako se priča o proizvodnji hrane, cilj je apsolutna svetska kontrola nad hranom, preko patentnih prava na žive organizme koje u svojm laboratorijama prozvede. Konkretan plan je da se kontrola obezbedi nepovratnom zamenom postojećeg sortno-hibridnog sadnog matrerijala u celom svetu patentiranim genetički modifikovanim semenima.

Međutim, širenjem genetički modifikovanog semena, širi se i paleta hemijskih sredstava za zaštitu istog. Ona su krajnje neprijateljska prema originalnim vrstama i to u dugom vremenskom periodu. Najpoznatiji je Raundap (RoundUp), zasnovan na veoma otrovnom glifosatu, a gotovo sav genetički modifikovani semenski materijal iz Monsantove palete nosi oznaku Roundup Ready, što ga, za razliku od originalne vrste čini otpornim na glifosat.

Kompanija ima velikog učešća i u stočarstvu, jer je vlasnik brojnih patenata za hormone rasta kod pojedinih, stočarski najvažnijih vrsta. Iako je rađeno više istraživanja o uticaju tih hormona, kako na životinje koje su njime tretirane, tako i na konzumente mesa i mleka, sve je bilo uzalud. "Bezgrešnost" Monsanta zasnovana je na poslovno-finansijskim vezama sa američkom agencijom za lekove (FDA), koja automatski odobrava sve što iz Monsantove palete proizvoda dolazi", navodi se u saopštenju Zelene stranke.

Protest na Trgu slobode je danas, 20. maja, u 17 časova.

U Beogradu će biti u 12h u Knez Mihajlovoj ulici, kod bivše poslastičarnice "Ruski car".

  • G

    21.05.2017 15:11
    @radnik - gde ste bili gospodine 1. maja kada su se širom Evrope održavali radnički protesti a Srbiju nadvio roštiljski dim?
  • brat Rus

    20.05.2017 23:09
    A tko vam je taj Monsanto ?
  • Мунгос

    20.05.2017 17:47
    Један брзи преглед коментара тролова Монсанта наводи на закључак и да Монсанто поседује завидан број својих корисних идиота. Не само у влади Србије, него и у боранији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti