O prevenciji melanoma u subotu na Trgu slobode

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma će, uz stručnu pomoć lekara, u subotu 27. maja na Trgu slobode biti na raspolaganju Novosađanima radi boljeg informisanja o prevenciji i lečenju od melanoma.
O prevenciji melanoma u subotu na Trgu slobode
Foto: Pixabay
Broj pacijenata obolelih od melanoma svake godine je u značajnom porastu, a procenjuje se da godišnje oboli oko 500 ljudi, poručuju u udruženju.
 
"Zbog toga je neophodno da obolelima bude dostupan veći broj terapija koji će im omogućiti efikasnije i bolje lečenje kao u zapadnoevropskim zemljama", navodi predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.
 
Pilipović smatra da je zahvaljujući revoluciji u lečenju melanoma do koje je došlo u prethodnih nekoliko godina i razvoju inovativnih terapija, period preživljavanja pacijenata značajno povećan i samo je pitanje dana kada će metastatski melanom postati hronična bolest. 
 
On naglašava da su u Srbiji trenutno dostupne dve vrste lekova koje značajno produžavaju život obolelima, ali da ta dva leka, na žalost, nisu dovoljna i da je duga borba pred Udruženjem za dostupnost većeg broja terapija. 
 
On ukazuje i na veliki značaj prevencije od melanoma, uz poseban apel na sportske klubove, kao i na sve građane da se maksimalno zaštite od preteranog izlaganja suncu.
 
Akcija počinje u 18 časova.
 
Da bi podigli svest u javnosti o značaju borbe protiv ove bolesti, Udruženje pacijenata tokom maja imaće nekoliko akcija u gradovima širom Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti