Obnavljaju se slova na Zmaj Jovinom spomeniku

Slova na spomeniku Jovanu Jovanoviću Zmaju u centru grada biće zamenjena novim.
Obnavljaju se slova na Zmaj Jovinom spomeniku
Foto: 021.rs
Nakon pisanja 021.rs o tome da spomenik u Zmaj Jovinoj ulici godinama stoji oštećen, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada kažu da su počeli radovi na demontaži, izradi novih slova i na njihovom postavljanju na postament spomenika.
 
"Sva postojeća slova uklanjaju se sa spomenika, izrađuju se nova identičnog oblika, materijala i dimenzija i postavljaju se na postament, u skladu sa originalnim natpisom i izgledom. Trenutno u tekstu na spomeniku pored slova koja nedostaju prisutna je i njihova neujednačenost. Predhodnih godina prilikom opravki postavljana su slova različitih oblika, boja i dimenzija, tako da je neophodno ujednačiti ih", navode u Zavodu.
 
Radove će izvoditi "Lisje" uz konzervatorski nadzor istoričara iz Zavoda za zaštitu spomenika.
 
Podsetimo, spomenik od bronze, visine 2,3 metra, na postamentu od jablaničkog granita, rad vajara Dragana Nikolića iz Beograda, postavljen je 1984. godine, ispred Vladičanskog dvora. Kod spomenika je decenijama bila bina Zmajevih dečijih igara, ali je pre desetak godina prilikom rekonstrukcije ulice spomenik pomeren nekoliko metara u stranu, pa su i Zmajeve dečije igre izmeštene dalje od Vladičanskog dvora, jer je buka smetala episkopu bačkom Irineju.
  • dobrotvorka

    26.05.2017 23:14
    SMETA MU
    Dečija graja... Smeta i on mnogima pa je onda najbolje da se vrati odakle je došao.
    Jedini koji je vredeo, je počivajući Patrijarh Pavle, laka mu zemlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti