FOTO: Oslikani prvi murali na Fruškoj gori

Umetnici okupljeni oko udruženja "Fruškać" iscrtali su najveći mural na Fruškoj gori i intervenisali na nekoliko objekata u cilju oplemenjivanja zapuštenih i zanemarenih lokacija.
Tokom nekoliko dana boravka na Fruškoj gori, umetnici Sanja Stojkov i Vanja Vikalo uz pomoć grupe entuzijasta, iscrtali su mural na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica. U okviru istog lokaliteta Vanja i Sanja su intervenisali i kada su nailazili na otpad i na stare, dotrajale i odbačene predmete pretvarajući ih lako i brzo u umetnička dela. 
 
Udruženje Fruškać je već organizovalo slične akcije, pretvarajući betonske tenkovske barikade na raskrsnici puta Vizić-Divoš na Fruškoj gori, u umetničke instalacije. Ekipa Fruškaća je gomilu sivih betonskih prepreka obojila u lubenice, ali i očistila okolni deo i popravila znakove pored puta. Nekoliko meseci nakon toga iscrtan je i mural na oronuloj nekadašnjoj portirskoj kućici na jezeru Beli kamen.
 
Fruškać, odnosno www.fruskac.net je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. 
 
  • Perica

    29.05.2017 12:32
    ######
    Lepo,samo nemojte Spomenike(Kamenićki park-stubovi...)
  • m

    29.05.2017 12:28
    gde je granica kada nešto nazivamo muralom a kada grafitom, kada se nešto smatra žvrljotinom a kada umetnošću, kada iscrtani zid smatramo naruživanjem a kada je to ukras? I kada smo se to svi spontano složili da te stvari odobrimo? Milsim da najpre treba utvrditi pojedine kriterijume kako bi se neke stvari razgraničile.
  • cerevicanka

    29.05.2017 10:57
    bravooo!
    Svaka cast , bravo za Fruskac, za Ivanu , Nikolu i mnoge mlade entuzijaste! Vas entuzijazam , volja i upornost moraju nasu Frusku uciniti jos lepsom!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti