Stanari i dalje ne mare za zaštitu od požara

Samo oko stotinak od preko 2.000 zgrada u Novom Sadu ima protivpožarnu opremu.
Samo oko stotinak od preko 2.000 zgrada u Novom Sadu ima protivpožarnu opremu. U onim zgradama u kojima postoji neka oprema, aparati su uglavnom zastareli.

Portparol "Stana", Mirko Jeftović potvrđuje da je situacija u zgradama izuzetno loša. "Što se tiče vatrogasne opreme koja bi trebalo da bude prisutna na svakom spratu, situacija nije zadovoljavajuća, čak je katastrofalna. Nema vatrogasnih aparata, mlaznica, sve je odneto i polupano, pokradeno, a pitanje je da li je i hidrantska mreža ispravna", navodi Jeftović za Radio 021.

Podaci Vatrogasnog saveza pokazuju da stanari ni ne razmišljaju o zaštiti od požara, a da čak u 50 odsto zgrada ne postoji skupština stanara.

U Savezu za Blic kažu da svaka zgrada, pored plana evakuacije mora da ima i protivpožarnu opremu, a količina zavisi od broja stanara i veličine zgrade. Takođe bi trebalo voditi računa o tome da su hodnici slobodni za prolaz, kao i da postoje panik svetla.

Do sada nije bilo nikoga da ovo kontroliše, što bi trebalo da se promeni sada kad postoji komunalna policija. Novi Zakon o protivpožarnoj zaštiti usvojen je još u decembru prošle godine.

  • Dejan

    05.12.2010 08:48
    JKP Stan
    Ako stanari bas zele da kupe opremu, nikako ne treba da je ostave u hodnicima jer nestane u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Bolje je da je rasporede po stanovima ili da svaki stan ima svoj aparat. Oprema koju JKP Stan preprodaje po visestruko vecim cenama moze se kupiti u Novom Sadu direktno od proizvodjaca ili trgovaca tom opremom. Adrese i telefone mozete pronaci ili na internetu ili u obicnoj telefonoteci.
  • WildOne

    04.12.2010 20:20
    U mojoj zgradi je, u sklopu ugovora o nadogradnji ubačena i stavka da se naprave hidranti i obezbedi neophodna oprema. Investitor je sve ispoštovao od dogovorenog, ali onda je počelo haranje. Ukradena su sva creva, sve mlaznice, požarna svetla, jednostavno, ološ je u roku od tri meseca devastirao protivpožarnu zaštitu. A s obzirom na to da je pojedinačna šteta manja od onog čuvenog limita, besmisleno je i podnositi prijavu protiv NN lica, jer bi eventualno mogao biti gonjen kao da je ukrao čokoladu u marketu, a to što je takvim postupkom u stvari potencijalno ugrozio živote desetina građana... to nije važno. Tu su nam komunalci da nam cede i ovo malo jada što se skrpi za mesec...
  • grbavica

    04.12.2010 19:15
    naravno da je pokradena i moja zgrada je nova i nakon vrlo kratkog vremena po useljenju sve je nestalo. Kome da kupujemo??? Svesni smo svi da je to neophodno ali neka shvate i oni sto donose te propise i zakone da nemamo jos malo leba da jedemo. I jos jedna stvar do skora niko nije mario za tako sta ko je u svemu ovome video sansu za dobar profit i poceo toboz da brine za bezbednost gradjana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti