Ombudsman apeluje na policiju da reši slučaj prebijanja maloletnika zbog krađe goriva

Zaštitnik građana zatražio je u redovnom godišnjem izveštaju od MUP-a da konačno razreši događaj iz 2011. godine, kada je grupa mladića uhvaćena u krađi goriva, a jedan od njih, maloletni B. A, završio sa podlivima nakon privođenja.
Ombudsman apeluje na policiju da reši slučaj prebijanja maloletnika zbog krađe goriva
Foto: Pixabay
Naime, majka dečaka javila se Zaštitniku građana 4. jula 2011. godine sa prijavom da su V. V, G. G. i D. D, tri policajca iz policijske stanice Srbobran pri PU Novi Sad, 18. februara istukli njenog sina. Majka je protiv ovih policajaca podnela i krivičnu prijavu za zlostavljanje i mučenje, te za iznuđivanje iskaza i teške telesne povrede.
 
Ona se tek posle nekoliko meseci od navodnog incidenta javila Zaštitniku građana jer je čekala da policija obavi svoj deo posla. Majka je očekivala da će direktor PU Novi Sad i ostali nadređeni sankcionisati trojicu policajaca, ali se to nije dogodilo.
 
Prema izjavama i policijskom zapisniku od dana incidenta, policijska patrola je 18. februara 2011. godine zatekla trojicu mladića na parkingu. Oni su istakali gorivo iz automobila, što su policajci primetili i tražili im dokumente. Pošto nijedan od mladića nije pri sebi imao papire, privedeni su u stanicu, gde je utvrđeno da je jedan od njih, B. A. maloletan.
 
Sledeće što se zna je da je majka B. A. dva dana kasnije dovela sina u Klinički centar Vojvodine na, kako kaže, sanaciju povreda koje su mu naneli policajci, a KCV je slučaj prijavio policiji. Sektor unutrašnje kontrole u policiji utvrdio je da trojica policajaca nisu evidentirali zaustavljanje, pa ni dovođenje uhvaćenih momaka u stanicu, nisu pozvali roditelje maloletnika, niti su krivične prijave podneli na vreme.
 
Utvrđeno je i da komandir policije u Srbobranu nije dao sve od sebe da rasvetli ovaj slučaj - iako mu je rečeno da to uradi, da nije utvrđena odgovornost policajaca, a PU Novi Sad je odbacila zaključke Sektora unutrašnje kontrole i navela da je sve rađeno po zakonu.
 
Naredne, 2012. godine, disciplinski starešina utvrđuje da je jedan od policajaca zapravo načinio tešku disciplinsku povredu prilikom dovođenja maloletnika u stanicu, što bi moglo da implicira da je tu nastao fizički kontakt i povrede na koje upućuje majka B. A.
 
Vojvođanski Zaštitnik građana zaključuje da je jako opasno što ovakvi slučajevi nisu rešeni i ne zna se tačno kakva je odgovornost policajaca. Naročito je opasno kada su u postupak uključena deca kao potencijalne žrtve. 
 
"Sva deca, pa i ona u sukobu sa zakonom, imaju pravo da se sa njima postupa na način koji neće šteti njihovom ukupnom razvoju i koji podstiče rehabilitaciju i reintegraciju deteta u društvo. Pritužbe na postupanje policijskih službenika, posebno kada se odnose na postupanje prema deci, zahtevaju potpuno, objektivno i nepristrasno utvrđivanje činjenica, bez čega nije moguće ispraviti učinjene propuste, otkloniti ili makar umanjiti štetne posledice i sprečiti dalje nezakonito postupanje i nanošenje nepopravljivih posledica pravilnom razvoju i dobrobiti deteta. Policijske starešine dužne su da u potpunosti utvrde činjenično stanje i razmotre i provere sve okolnosti od kojih zavisi ocena da li su policijski službenici načinili propuste u postupanjima prema maloletniku, zatim da kvalifikuju utvrđene propuste u radu policijskih službenika i, u skladu sa utvrđenim činjenicama, preduzmu odgovarajuće mere", zaključuje Ombudsman.
 
Ovaj organ napominje da je novosadska policija, na čelu sa starešinama, negirala da je do bilo kakvog incidenta došlo i izbegavala da sankcioniše svoje policajce, što šalje ružnu poruku u javnost i govori o radu organa koji bi trebalo da se bore za pravdu i sigurnost građana.
 
"Neuvažavanje činjeničnog stanja ukazuje na neodgovorno i nesavesno rukovođenje i protivno je ne samo načelima dobre uprave, već i osnovnom principu zakonitosti u radu organa javne vlasti i pokazuje tolerantnost na nezakonit i neprofesionalan rad. Stoga je i posebna odgovornost Sektora unutrašnje kontrole policije da preduzme, odnosno predloži odgovarajuće mere, kako bi se obezbedilo da se u punoj meri ostvari cilj zbog kojih je uveden mehanizam interne kontrole policije, a sankcioniše ponašanje policijskih službenika, a naročito starešina, koje mehanizam interne kontrole zakonitosti i pravilnosti rada policijskih službenika - urušava", poručuje Zaštitnik građana.
  • NS49

    23.06.2017 20:35
    Imao velikih problema sa maloletnicima iz komšilluka a za sve su krivi roditelji koji su se oglušivali na naše pozive. Jedva ih je policija nekako umirila i to na vezu jer klincima ne smeju ništa a oni mogu da nam razbijaju sve živo pa čak i nas da unakaze.
  • Vuk

    23.06.2017 14:02
    Sramota

    A ko će da zaštiti nas od tog njenog bilmeza?
  • pobeci odavde

    23.06.2017 13:44
    I onda se cudimo zasto smo najomiljeniji narod u Evropi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti