FOTO: Srednjoškolci na Tehnološkom fakultetu učili kako se prave sapuni i masti

Tehnološki fakultet u Novom Sadu realizovao je sa srednjoškolcima pet radionica u okviru projekta "Farmacija za poneti: Od biljke do proizvoda".
Projekat je finansirao Centar za promociju nauke Beograd. Članice projektnog tima su dr Senka Vidović, koja je koordinatorka projekta, dr Jelena Vladić i mast. inž. Aleksandra Gavarić, sa Tehnološkog fakulteta.
 
Radionice su realizovane sa učenicima iz Gimnazije "Laza Kostić" i Gimnazije "Svetozar Marković" iz Novog Sada, sa Poljoprivrednom školom iz Bača i sa Srednjom školom "Sveti Sava" iz Loznice.
 
Kroz zanimljiva interaktivna predavanja, učenicama i učenicima su prezentovana teorijska naučna saznanja u oblasti lekovitog bilja i mogućnosti njegove primene. Drugi deo radionica je podrazumevao praktični eksperimentalni rad. 
 
 
Ukupno 50 učesnica i učesnika su savladali osnovne laboratorijske veštine i upoznali se sa metodologijom naučnog istraživanja. Praktičan deo je podrazumevao izolovanje aktivnih principa iz biljnog materijala, pripreme za implementaciju u finalni proizvod i izradu različitih finalnih proizvoda poput masti, krema, gelova, balzama, ekstrakta i sapuna. 
 
Učesnici su samostalno odlučivali o konačnoj formulaciji i nameni preparata, uz asistenciju naučnica. Po završetku, polaznici su dobili diplome za aktivno i kreativno učešće u radionicama i škole su dobile zahvalnicu za podršku i učešće u radionicama.
  • NS65

    24.06.2017 20:11
    BRAVO,TO JE SAPUN i ŠKOLOVANJE
    A,sledeći put,Kako se prave PRAVI ČVARCI! Ne ove što kupujemo!
    Sami otpadak od slanine,a skuplji od buta dvaput! Tehnolozi to treba da znaju...
  • deda

    24.06.2017 03:53
    cera je bila i odusevljena je, svaka cast za ideju i realizaciju, treba vise aktivirati srednjoskolce konkretnim programima
  • /

    23.06.2017 23:00
    /
    ftn na nivou.
    sledeci put neka budu kursevi sivenja ili krpljenja gume na baciklu

    i neko je njima kupio servere.
    nije ni cudo sto nisu napravili brze pruge srbije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti