Mladi Novosađani uče o Evropskoj uniji u Startit centru

Osmodnevna "Kreativna EU letnja škola", koju će pohađati 28 Novosađana uzrasta od 15 do 20 godina, otvorena je u Startit centru.
Polaznici će imati priliku da uče o Evropskoj uniji, o vrednostima koje ona promoviše, kao i o prilikama koje pruža mladima u sferama volonterizma, obrazovanja i mobilnosti. 
 
Učesnici će se upoznati sa pojmom kreativnih industrija, o kojima će im iz prve ruke govoriti stručnjaci iz oblasti dizajna, video produkcije, društvenih mreža i organizacije događaja, a i sami će biti u prilici da se oprobaju u ovim kreativnim procesima, kao i da iskuse timski rad. Tokom programa, mladi će kreirati kampanju koja promoviše EU vrednosti ii programe za mlade i na taj način pokazati kako su praktično primenili stečeno znanje. Program predviđa i posete organizacijama koje se bave kreativnim industrijama, kao i upoznavanje sa profesionalcima iz ove oblasti.
 
Projekat realizuje Udruženje Cinema city u saradnji sa EU Info point Novi Sad i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.
 
Na otvaranju su polaznike pozdravile Biljana Viduka i Marina Grnja Klaić ispred EU Info pointa u Novom Sadu i predstavile aktivnosti ove institucije, programe Evropske unije koji su namenjeni mladima i širi kontekst pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. O prednostima Erasmus + programa, koji mladima nudi brojne mogućnosti za mobilnost u vidu razmena, volontiranja i preduzetništva, govorile su Anđa Ilić i Marija Kovačević, predstavnice novosadskog ogranka organizacije Erasmus student network, koje su prenele sopstvena pozitivna iskustva vezana za studentske razmene. 
 
Ida Boka i Ivana Kostadinović iz Volonterskog centra Vojvodine su ispričale više o volonterskim programima koji nude mladima mogućnost da putuju, upoznaju nove zemlje i ljude, pritom dajući doprinost nekoj lokalnoj zajednici. Osim toga, bilo je reči i o Erasmus programu za mlade preduzetnike koji omogućava mladim ljudima sa preduzetničkom idejom da provedu nekoliko meseci u drugoj državi pod mentorskim vođstvom kompanija koje je već sličnu ideju razvila i imlementirala.
 
Nakon obilaska Startit centra, o kreativnim industrijama o kojima više je ispričala Mina Padežanin, menadžerka u kulturi i producentkinja. Na kraju se polaznicima obratio Miloš Ignjatović, direktor Udruženja Cinema city i menadžer u oblasti kreativnih industrija i ispričao sopstvena iskustva, ohrabrivši mlade ljude da se istražuju sebe i oprobaju se u novim iskustvima. 
 
Nakon prvog dana škole, koji je predstavljao uvod u programe Evropske unije koji doprinose osnaživanju mladih i mogućnosti koje nude kreativne industije, polaznici će narednih dana raditi na realizaciji zajedničke digitalne kampanje koju će sami osmisliti i koja će imati za cilj da njihovim vršnjacima predstavi brojne opcije za usavršavanje i napredovanje kroz korišćenje programa poput Erazmusa. Učićemo i vežbati planiranje projekta kao i realizaciju kroz grafički dizajn, video produkciju, društvene mreže i organizaciju događaja.
  • Aleksandar

    26.06.2017 12:31
    Prvo su nam razorili zemlju, koja je bila zasnovana na tim istim vrednostima, pokrali iste, a sad nas, dopunjeno sa raznim perverzijama, tome podučavaju!!!
  • Salmonela

    25.06.2017 10:57
    Bolje da su gubili zivot na nesto zanimljivije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.