Najmanje 5.000 Novosađana na metadonu, u rastu preprodaja terapija

Osamdeset odsto zavisnika koji su na supstitucionoj terapiji u Novom Sadu istu zloupotrebljavaju, a poslednjih godina razvijena je mreža koja se iz Novog Sada širi po Vojvodini i bavi preprodajom terapija.
Najmanje 5.000 Novosađana na metadonu, u rastu preprodaja terapija
Foto: Pixabay
Kako za Dnevnik kažu u udruženju "Restart", radi se o preprodaji buprenorfina, koji se dobija na recept i izaziva ozbiljnu zavisnost.
 
Međunarodni dan borbe protiv narkomacije obeležava se danas, a tim povodom je Specijalna bolnica za lečenje zavisnosti "Vita" iz Novog Sada uradila istraživanje na uzorku od 400 ispitanika, starih od 15 do 30 godina. Dobijeni podaci kažu da je svaki drugi mladi čovek u tom uzrastu ponuđen drogom, da njih skoro 70 odsto zna nekoga ko se drogira, a skoro polovina zna gde i od koga mogu da kupe neku psihoaktivnu susptancu. Direktor udruženja "Restart" Boris Štrbac kaže za Dnevnik da su ovi procenti i veći, jer mnogi koji su probali drogu to ne žele da priznaju. Tačan broj narkomana se ne zna, ali navodi da je jako veliki broj zavisnika na supstitucionim terapijama.
 
"Mislim da u Novom Sadu ima između 5.000 i 6.000 ljudi koji su na metadonu i buprenorfinu. Od tog broja njih 1.800 do 2.000 legalno dobijaju terapiju, a ostali je nabavljaju od prepordaje. Heroina ima manje na ulici, ali ga ima i dalje. Sada, a naročito tokom leta, više se uzimaju sintetičke droge, kakain i marihuana, koja je stalno u opticaju", navodi Štrbac.
 
Kada je reč o sintentičkim drogama, on kaže da su one jako popularne i da se stalno menjaju. Objašnjava da postoji Evropska kancelarija za brzo reagovanje i kontrolu narkotika koja se nalazi u mnogim većim evropskim gradovima, ali da ni oni ne mogu uvek da otkriju novu drogu.
 
"Postoji, na primer, laboratorija koja je registrovana za proizvodnju žvakaćih guma, a u njima je suptanca koja je sintetički kakain. Pošto je u pitanju izmenjen kakain, laboratorija ne može da ga otkrije. Postoji spajs, sintetička marihuana, koja se pravi od đubriva i kiselina, izgleda isto kao trava, puši se, ali je efekat jači. U Novom Sadu mogu da se nabave mnoge sintetičke droge. Spid je 500 dinara gram, tu je i ajs, a i MDMA koji je koncentrat ekstazija i jako je popularan", navodi Štrbac.
 
Ostatak teksta pročitajte u današnjem Dnevniku.
 
Podsetimo, kako je pisao 021, više od polovine roditelja iz Novog Sada smatra da narkomanija nije prava bolest, te da se može prevazići "čvrstom voljom". Čak 80 odsto ispitanika je smatralo da je potrebna aktivna komunikacija sa decom na temu narkomanije, dok je šest procenata njih stava da "dete ne bi trebalo da se opterećuje sa tim pričama". Više o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Cobi ns

    28.06.2017 14:34
    Pakao,počev od"korisnika"porodice,zajednice......u Srbiji puta sto-ostavljeni k'o"konji na livadi"apsolutno bez pomoći od bilo koga!?Zvanična medicina tužna i smešna,država ne postoji,sve ostavljeno na plećima porodice....ķraj u 99% slučajeva katastrofalan i to posle potpunog razaranja (finansijskog,moralnog,zdravstvenog)te iste porodice!!
  • Ozbiljno

    27.06.2017 09:56
    Samo organizovano
    Nudim cisternu za metadon. 250 litara, prohromska, ima atest na prenos zapaljivih supstanci.
    Imam i licencu partije.
  • Metadon

    27.06.2017 09:44
    heroin
    Metadon i Heroin su danas "off" kako bi se reklo.
    Danas mladi najviše koriste jeftine sintetičke narkotike (kućne radinosti), kako ste i sami naveli. To su naravno speed, ice (ajs-imate laboratoriju u Crvenki već 5-8 godina.......) i ostalo.
    Zato i ima toliko agresije i ludila, da su na marihuani Novi Sad bi bio nirvana u odnosu na današnje stanje.
    Za kokain možete pitati samo našu "elitu" jer treba novca za tako nešto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti