Beljanski novi predsednik Advokatske komore Vojvodine, zaključana vrata za novo rukovodstvo

Novi predsednik Advokatske komore Vojvodine je novosadski advokat Vladimir Beljanski, odlučeno je većinom glasova na današnjoj Skupštini Advokatske komore Vojvodine.
Beljanski novi predsednik Advokatske komore Vojvodine, zaključana vrata za novo rukovodstvo
Foto: 021.rs
Za Beljanskog je glasalo 43 delegata, a glasova protiv nije bilo. Za potpredsednicu AKV izabrana je advokatica Biljana Bjeletić. Dosadašnjeg sekretara AKV Dejana Ukropinu zamenio je Milan Karać.
 
Delegati su odlučivali i o ostalim članovima novog rukovodstva AKV. Za predsednika diciplinskog suda proglašen je Goran Ilić, a njegov zamenik je postao Žarko Nikolić. Izglasani su članovi disciplinskog suda.  Za predsednika tog tela proglašen je Milan Stupar, dok je Ljubiša Dobrosavljev proglašen za predsednika Nadzornog odbora AKV. Izglasani su i članovi NO, kao i njihovi zamenici.
 
Novi predsednik AKV Vladimir Beljanski, poručio je da novu dužnost shvata kao veliku obavezu, pogotovo zbog krize u kojoj se nalazi Komora.
 
"Iz nje možemo da izađemo samo uz zajednički rad. Mora se obezbediti bolji demokratični sistem unutar AKV, ali ću raditi i na smanjenu ovlašćenja predsednika Komore, kako bi se smanjila podložnost uticaju jednog čoveka. Ovo možda nije kraj, ali jeste poslednji korak pred kraj kojim Komora izlazi na bolji put", poručio je Beljanski u svom prvom obraćanju kao predsednik. 
 
Novo rukovodstvo sačekala su zaključana vrata prostorija AKV kada su pokušali da uđu u prostorije ne bi li održali sednicu, pa su je održali u Medija centru Vojvodine. Kao jedan od prvih koraka koja će skupština na čelu sa novim predsednikom učiniti, jeste da obezbedi funkcionisanje unutar prostorija Komore. Ipak, kako je rekao Beljanski, kako bi to ostvarili neće preduzimati "nikakve nezakonite korake". 
 
Delegati Advokatske komore Vojvodine prethodno su razrešili Srđana Sikimića sa mesta predsednika te organizacije. Skupštinom je predsedavao Miroslav Lotina, a takođe je potvrđen mandat članovima upravnog odbora.
 
U odluci u kojoj je izglasano razrešenje Sikimića, za je glasalo 43, uzdržan je bio jedan delegat, a na sednici je prisutno 46 delegata od ukupno 77. Ujedno je u toj odluci izglasana i promena pečata AKV, ključa od prostorija i postavljanje video nadzora, a ova odluka je još jednom potvrđena na zahtev kao Beljanskog. Kako je rečeno, Sikimić je zaposlenima dao slobodan dan, zbog čega nikog nije bilo u Komori, a sve to u cilju sprečavanja održavanja sednice. 
 
Vladimir Beljanski je delegatima rekao da Sikimić treba da bude opozvan jer nije prihvatao odluke najviših organa AKV, pošto se oglušio na zahtev da bude nastavljena izborna sednica započeta 24. juna i "da je prvi put u istoriji Komore zaključao prostorije na dan održavanja sednice". 
 
"To predstavlja opstrukciju rada najviših organa komore. Sikimić je zloupotrebljavao sajt AKV za lične obračune, privatizovao AKV u donošenju odluka i protivzakonito koptirao deset delegata na prethodnoj sednici, pa je Sud morao da donosi privremene mere", dodao je Beljanski. 
 
Nije za zanemariti ni to da se na računima AKV nalaze pozamašne sume novca, pa je Sikimiću takođe ukinuto ovlašćenje na raspolaganje istim. On je najavio da će u ponedeljak 3. jula održati u Beogradu konferenciju za novinare.
 
Izborom novog rukovodstva možda su rešeni višemesečna kriza i sukobi u Advokatskoj komori Vojvodine. Najglasniji u sukobima bili su doskorašnji predsednik AKV Srđan Sikimić i sekretar Upravnog odbora Dejan Ukropina sa jedne strane, a sa druge strane novoizabrani predsednik Ogranka Srđan Dobrosavljev i Vladimir Beljanski, koji je sada izabran za predsednika AKV.
 
Izborna skupština AKV je započeta 24. juna, ali nije dovršena, zbog toga što nakon verifikacije mandata novim delegatima, aktuelno rukovodstvo komore nije obezbedilo izborni materijal i nije uputilo pozive novim delegatima skupštine.
 
Poslednjih meseci bilo je raznih pritisaka, pretnji, niskih udaraca među advokatima u AKV. Više o tim sukobima možete da pročitate OVDE.
  • Šta reći

    03.07.2017 16:06
    Sin
    01.07.2017 • 00:11
    Pitanje
    Da li je to sin laznog doktora?
    Zar moze od njega da se ocekuje nesto posteno?
    Jadna i bedna advokaturo

    Hajde što je sin sumnjivog doktora, ali što je sin nekadašnjeg predsednika komore.... pa da li je ovo Severna Koreja da se funkcije nasleđuju?
  • ja

    03.07.2017 08:59
    Advokati prvo treba da rasciste sami sa sobom da li ce i u kolikoj meri da rade po pravdi i pravu, ili ce da budu produzena ruka UDBE tj. "konsiljere" raznih drzavnih odnosno "dvorskih" kriminalaca. E kad to rasciste izmedju sebe, mozemo ocekivati da toj profesiji krene na bolje. Isto kao i kod tuzilaca i sudija. Ziveli!
  • Bogdan

    03.07.2017 08:27
    Ima nade
    Kada pravda dođe i stvarno pravo probudi glas razuma onda ovi dežurni antipravni "veliki " profesori sa državnog PF ne mogu da shvate da vredi Njegoševa :" kome zakon leži u topuzu -tragovi mu smrde nečovešću". A svi pravnici znaju ko su i kakvi su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti