Bez mastera za najbolje na Ekonomskom

Država ne prepoznaje stotinu najboljih studenta druge godine master studija Ekonomskog fakulteta, koji su se u nebranom grožđu našli nakon promene sistema školovanja sa 3+2 na 4+1, čime su ostali bez budžetskih mesta.        

Država ne prepoznaje stotinu najboljih studenta druge godine master studija Ekonomskog fakulteta, koji su se u nebranom grožđu našli nakon promene sistema školovanja sa 3+2 na 4+1, čime su ostali bez budžetskih mesta.

Studenti su mislili da je dovoljno učiti i polagati ispite sa desetkama da bi završili fakultet. Grdno su se prevarili, jer, ako pored desetki ne prilože još 140.000 dinara, od njihove diplome nema ništa. Nakon što je sistem školovanja na ovom fakultetu promenjen sa 3+2 na 4+1, generaciju koja je ostala u procepu država više ne prepoznaje.

Sve devetke i desetke

Budući ekonomisti sa druge godine mastera smatraju da je užasno što niko ne vodi računa o njima, jer preko 100 od upisanih 350 studenata ima prosek preko devet.

"Mi smo praktično među najboljim studentima Novosadskog univerziteta. Preko stotinu od nas ima prosek preko devet, a ni ostali nisu daleko. Svi smo položili sve ispite. Kako to da nikom nije u interesu da pomogne najboljima?", pita se jedan akademac.

Jedna od studentkinja pogođenih ovom nebrigom, Nedeljka Novaković, kaže da niko nije ni razmišljao o opciji da budžeta na drugoj godini neće biti.

"Ja imam očišćene tri godine studija, kao i očišćenu prvu godinu mastera. Prosek mi je 9.88. Na prvoj godini mastera je bilo 100 mesta na budžetu koja su popunili najbolji studenti. Niko nije ni razmišljao o tome kako će se nakon četiri godine studiranja i polaganja ispita, opet pokrenuti pitanje finansiranja", zaprepašćena je ona.

Ministarstvo prosvete nezainteresovano

Novakovićeva navodi da su u Ministarstvu prosvete dobili osoran odgovor da nemaju vremena da se bakću i sa njihovim problemima.

"Kada smo kontaktirali Ministarstvo, rekli su nam da ih slobodno tužimo, jer nemaju vremena sada da rešavaju naš problem", navodi Novakovićeva.

Do ovog trenutka nismo uspeli da dobijemo komentar dekana Ekonomskog fakulteta, Nenada Vunjaka. Studenti su najavili da će pokušati da dođu do vojvođanskog premijera, Bojana Pajtića, tako što će ga sačekati na Pravnom fakultetu, gde drži konsultacije.

  • Laci

    08.12.2010 20:06
    Vi te gospodine najobicniji licemer. Da ste i vi otisli, pa da delite takve savete, bilo bi razumljivo. Ovako, d*pe uza zid, a drugi neka se gu*e,...
  • joker

    08.12.2010 17:13
    Srbiji mladost ne treba
    Naša država to uporno dokazuje već godinama. Da nisam diplomirao u ono 'ružno' nedemokratsko vreme jednoumlja i ugroženih građanskih prava (1982) pakovao bih kofer, pa na put. Gde bilo. Zato deco, ko može nek' proba da izgura fax, pa tutanj. Ko ne može, tutanj odma'. Nemojte da vas zavaravaju da će ovde uskoro biti bolje. Za ostanak trebaće vam mnogo živaca, strpljenja i volje. Ili da vam je baba smestio guzicu u fotelju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti