Pred novosadskom publikom posle 34 godine

U Srpskom narodnom pozorištu će u petak biti izvedena nova verzija predstave, koja se poslednji put na sceni tog teatra igrala pre 34 godine.

U Srpskom narodnom pozorištu će u petak biti izvedena nova verzija predstave, koja se poslednji put na sceni tog teatra igrala pre 34 godine.

Reč je o premijeri predstave "Ujež", ne tako poznate Nušićeve komedije, koju je režirao Radoslav Milenković. On kaže da postoji predrasuda da je reč o komadu koji se bavi feminizmom ili antifeminizmom, te da to za njega uopšte nije tema.

"Uošte se ne bavi ženskim pitanjem. Bavi se glupošću koja može da bude jednako muška, koliko i ženska, jer nema pola koji ima neko preče pravo na glupost. Kopča je u stvari koliko se život, sredina, društveni kontekst, u kome je javni rad i ambicija, simulacija nekakvog društvenog rada, koliko to u stvari ima za posledicu uništavanje porodice", kaže Milenković.

Akteri Nušićevog dela upadaju u zamku sujete, taštine, ambicije i gluposti, a da pri tom nemaju čak ni glupo materijalno zadovoljstvo ili izmišljeni uspeh. Milenković dodaje da je fantastično što pod takvim okolnostima, krah porodice ne dovodi ni do mogućnosti katarze, zbog čega i ova komedija u svojoj suštini, ima istinu društvenog konteksta u kojem se dešava. "Mislim da razlika između tridesetih i ovih dvehiljaditih u tom smislu ne postoji i da je to možda samo malo gore", kaže Milenković.

Premijera "Uježa" zakazana je za petak u pola osam, na maloj sceni Srpskog narodnog pozoritšta, a publika će ovu predstavu do kraja godine imati prilike da pogleda i u subotu, kao i 17. i 29. decembra. (D.S.)


  • Pčelica

    09.12.2010 22:38
    Bila sam večeras na predpremijeri, komad je odličan, zaista vredi pogledati i uživati.Svaka čast Raletu Milenkoviću i svim glumcima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti