Klinički centar ostao bez para

Klinički centar Vojvodine od sada će dijagnostičke pretrage raditi isključivo za pacijente koji su hospitalizovani u toj medicinskoj ustanovi, jer je potrošio pare za ovu godinu.    
Klinički centar Vojvodine od sada će dijagnosticke pretrage raditi isključivo za pacijente koji su hospitalizovani u toj medicinskoj ustanovi, jer je potrošio pare za ovu godinu. 

Razlog za to je praksa da se u Kliničkom centru rade analize koje bi pacijenti trebalo da obave u Domu zdravlja i drugim ustanovama. Direktor Kliničkog centra, Dragan Drašković, kaže za Radio 021 da se toj zdrastvenoj ustanovi, ali i institutima u Kamenici, sve više nameće uloga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a da je to posebno slučaj od kada su u novosadskom Domu zdravlja, novi pravilnik koji bi trebalo da reguliše ovu oblast, protumačili u svoju korist.

Država ne plaća Klinički centar

"Od tada radimo i primarnu zdravstvenu delatnost, za koju čak ne dobijamo ni novac, nego paušale, koji su fiktivna sredstva, a koja se uopšte ne prebaciju", kaže Drašković. On dodaje da bi Klinički centar trebalo da prima samo pacijente kojima su potrebni specijalisti kojih nema u Domu zdravlja, te da su s ovom ustanovom u više navrata pokušali da reše problem, ali bezuspešno.

"Ljudi dolaze s uputom i da ih ne bismo vraćali, da ne bismo malteretirali građane, mi preuzimamo na sebe i suviše veliku odgovornost. Zašto? Zato što se nama ti pacijenti ne plaćaju. Mi ćemo na kraju morati da zaustavimo rad zbog toga, odnosno više nećemo moći da primamo ambulantne pacijente, zato što nećemo imati sredstava ni za naše bolničke pacijente", tvrdi Drašković. Klinički centar se tokom poslednje dve godine, u više navrata obraćao Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje radi rešavanja problema nedovoljnog finansiranja, ali to nije pomoglo.

Dom zdravlja: Radimo na osnovu uputstava Republičkog zavoda

U novosadskom Domu zdravlja pak ne osećaju odgovornost za stanje u Kliničkom centru, a Tamara Jakonić iz ove zdravstvene ustanove kaže da oni ne tumače proizvoljno pravilnik koji reguliše ostvarivanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, te da su se za sve nedoumice konstultovali s Republičkm zavodom za zdravstvenu zaštitu: "I napismeno od njih dobili odgovor za svaku nedoumicu koju smo imali. Mi radimo kako nam je rekao Republički zavod za zdravstveno osiguranje, koji je naš finansijer".

Na pitanje zašto pacijente upućuju na, kako Drašković kaže, najobičnije oftamološke preglede u Klinički centar, iako novosadski Dom zdravlja ima oftamologe, Tamara Jakonić, kaže da je pomenutim pravilnikom tačno propisan postupak kojeg moraju da se pridržavaju.

"A to je, da kada pacijent dođe, dolazi kod svog izabranog lekara i on ga šalje kod specijaliste u okviru ustanove. Ukoliko mi obavimo sve pretrage i vidimo da mi više nismo u mogućnosti da mu pomognemo, on mora da se šalje dalje", kaže Tamara Jakonić.

U Ministarstvu ćute

O odnosu Kliničkog centra Vojvodine i novosadskog Doma zdravlja, Radio 021 u Ministarstvu zdravlja još nije dobio komentar, a očekujemo i odgovor kako nameravaju da reše problem finansiranja, te međusobnog prebacivanja nadležnosti, zbog kojih najviše trpe pacijenti. (Dejan Stojičić)

  • lela

    16.12.2010 10:15
    poniženjima nikad kraja
    Razumem da je tesko i da je kriza svigde oko nas i kod nas, ali zar je potrebno tako ponižavati ljude. Zar treba svi da izadjemo na ulice i da se poubijamo, da bi se nesto promenilo. Sudice njima bog ali i narod, i to pre no sto oni ocekuju, jer nema vise taj narod kud. Placamo zdrastveno osiguranje ceo radni vek, a kad nam treba oni nam ne daju ni osnovno pravo na ŽIVOT.
    Da je svaka suza bola, kap vode, podavili bi se u moru jada.
  • traveler81

    14.12.2010 07:51
    Laboratorija-niko bez sifre!!!!!
    Upravo se vracam iz laboratoriji na poliklinici. Vracaju sve ljude koji nemaju oslobadjajucu sifru na uputu. Znaci niko ko bi trebalo da plati participaciju nije primljen. Od nas 100 ostalo je njih 20-tak koji ce biti primljeni jer imaju sifru a mi ostali MARS kuci!!!


    Nemojte zataskavati ovu temu!!!
  • FTO

    14.12.2010 07:13
    kriminal, korupcija, nepotizam, bahatost..
    Konkurisali smo kao firma za posao obezbedjenja u KC-u ali je po bratskoj osnovi, bez ispunjavanja uslova progurana firma koja ne ispunjava uslove. Operatera na slozenim sistemima video nadzora ugurala je firma koja je KC-u te sisteme i ugradila a taj je u gradu poznat po tome sto je zbog ne dozvoljenih dogovora nas stetu korisnika vec izbacivan iz vise firmi (namestimo ili izazovemo kvar pa delimo novac od popravke)Ovaj mali segmenat rada u KC-u je zatrpan korupcijom sta je tek sa svim ostalim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti