021 serijal: Razgranata mreža doušnika CIA iz Novog Sada

Vojna postrojenja, industrijski kapaciteti i saobraćajna mreža u Novom Sadu su za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) bili vrlo važni i zbog toga su njihovi agenti ili saradnici delovali u velikom broju u vojvođanskoj prestonici, saznaje 021.rs.
021 serijal: Razgranata mreža doušnika CIA iz Novog Sada
Foto: 021.rs

Kako je pokazalo istraživanje 021.rs, u bazi podataka koja je odnedavno dostupna na sajtu CIA, Novi Sad se spominje u stotinama dokumenata koji se odnose na funkcionisanje grada u sklopu nekadašnje Jugoslavije, a u mnogim izveštajima informacije iz Novog Sada predstavljene su u sklopu zasebnih dokumenata. 

U ovoj bazi podataka za sada su uglavnom dostupni podaci s kraja 40-tih i početka 50-tih godina prošlog veka, kao i pojedini tajni spisi CIA iz kasnijih decenija koji se nalaze u digitalnom obliku, dok će se ostali pojaviti vremenom.

Već i ovako objavljeni podaci, od kojih je sa većine još devedesetih godina prošlog veka skinuta oznaka tajnosti, a od nedavno se pojavljuju i na internetu, jasan su dokaz delovanja Američke obaveštajne agencije u Novom Sadu. Ostaje pitanje šta se nalazi u dokumentima koji nisu objavljeni i na kojima će možda i zauvek ostati pečat "Top secret".

Uvidom u stotine dokumenata uočljivo je da je CIA ubrzo nakon svog osnivanja 1947. godine imala razgranatu mrežu agenata na terenu ili doušnika koji su na području Jugoslavije, a i samog Novog Sada beležili i najmanje pokrete vojnih trupa i njihov raspored, te prikupljali vrlo značajne podatke o privredi, saobraćaju i društveno-političkim dešavanjima. Broj objavljenih dokumenata i različitost vrsta podataka ukazuju i na to da je od samog starta ovde bio angažovan izuzetno velik broj doušnika.

Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev za 021.rs navodi da informacija o delovanju CIA na našem području nije iznenađenje, posebno kada se pogleda period na koji se odnose dokumenti sa kojih su skinute oznake tajnosti, a to je vreme početka Hladnog rata i sukoba Jugoslavije sa SSSR-om nakon rezolucije Infobiroa. Prema njegovim rečima, iako nije imao priliku da pregleda dokumenta, sa naučne strane su ti podaci vrlo značajni jer zajedno sa našom arhivskom građom daju kompletniju sliku o tadašnjem vremenu. On ističe i da podatke koji se navode u dokumentima CIA treba uzeti sa rezervom, jer je nepoznato ko je bio izvor informacija, a poznato je da u obaveštajnom svetu, između ostalog, ima i podmetanja lažnih informacija.

Portal 021 će u tri nastavka objaviti deo dokumenata koji se nalaze u bazi podataka, a koji pokazuju kakve informacije je u Novom Sadu i za koje svrhe prikupljala CIA.  

Serijal će biti objavljen u naredna tri dana, a među interesantnim podacima pročitaćete zašto je još pre pola veka tadašnji aerodrom u Novom Sadu bio važan za nacionalnu odbranu SAD, zašto su im bile značajne fabrike "Novkabel" i "Petar Drapšin", distribucija nafte ili vakcina koju proizvodi Pasterov zavod, koji su podaci ostali u domenu tajne kada su u pitanju tadašnji vrhunski inženjeri ili hemičari, ali i o tome kako Crnogorci drže sve važne pozicije u miliciji, UDBI i Komunističkoj partiji.

  • ja

    22.08.2017 09:16
    A šta ćemo sa bivšim udbašima koji sada rade za Ruse u NIS-u. Primjerice, Tadić bivši šef analitike DB-a, Komarčević "Komarac" iz vojne Udbe, Janjušević, ....
  • Zoki021

    21.08.2017 19:19
    agenti
    Mene zanima ko su bili agenti UDBE i DB-a!!
  • Zoki021

    21.08.2017 18:50
    agent
    Ja se dobrovoljno javljam!!Znam svaki deo NS-a u milimetar i navodiću rakete!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.