Crkve i dalje ne plaćaju porez

Činjenica da mnoge vladike na svoje sabore dolaze u najmodernijim džipovima, raspolažu velikom imovinom, i ubiraju kiriju od zakupa svojih prostorija, nije dovoljna da se uzme u razmatranje predlog da verske zajednice u Srbiji plaćaju porez na imovinu.

Činjenica da mnoge vladike na svoje sabore dolaze u najmodernijim džipovima, raspolažu velikom imovinom, i ubiraju kiriju od zakupa svojih prostorija, nije dovoljna da se uzme u razmatranje predlog da verske zajednice u Srbiji plaćaju porez na imovinu.

Član Gradskog veća zadužen za finansije, Živko Makarić, kaže da je to pitanje nadležnost Republike, ali da je njegov lični stav da crkve ne raspolažu da toliko imovine da bi imali značajnije prihode.

"Ne znam kako je to u drugim zemljama, kao ni koja je tu vrsta profita po sredi. Ako imaju imovinu, imaju i profit, mada, mislim da u našem slučaju, ta imovina nije preterano velika", kaže Makarić.

Teoretičarka jezika, Svenka Savić, navodi da crkve imaju prihode sa raznih strana, od kojih za dobar deo javnost ni ne zna. Ona je pristalica ideje da crkve treba da plate porez kao i svi ostali.

"Naravno da treba da plate. Oni dobijaju pare od države, od vernika, od Lutrije, i niko nema uvid gde te pare idu, a kamoli da država ima nešto od tog novca", naglašava Savićeva.

Član udruženja "Ateisti Srbije", Marin Gligo, kaže da jedna organizacija koju država finansira, a usput se bavi biznisom kao i svako drugo preduzeće, treba da plaća porez na imovinu.

"Ako se ponašaju kao svaki drugi ekonomski subjekt, onda treba da plaćaju porez kao svaki drugi ekonomski subjekt. I ne smo to, već ih država bogato finansira na godišnjem nivou", navodi Gligo.

On smatra da je nedopustivo da u državnom dokumentu piše da neka je neka organizacija izuzeta od svetovnih pravila i zakona.

"U Zakonu o verskim zajednicama stoji da verske zajednice raspolažu sa svojom imovinom po crkvenim zakonima, a ne po svetovnim. Šta to znači? Država u državi?", rezgniran je Gligo.

Poređenja radi, grčka vlada je u martu predložila zakon prema kojem se uvodi porez od 20 odsto na prihode od nekretnina verskih zajednica. U Italiji najavljuju da će uskoro biti formulisan novi porez na crkvenu imovinu, jer su izračunali da na taj način budžet države gubi čak dve milijarde evra.

  • Shomy

    22.12.2010 09:12
    odvajali od usta
    za ovih 20-tak godina SPC se tako enormno obogatila da se zapitamo sta crkva u stvari propoveda. Dok su vernici siromasili i lipsali od gladi crkva se bogatila do neslucenih razmera, sto i danas traje. Pogledajte samo koliko su hramova napravili za 20-tak godina. Toliko hramova nisu napravili u svojoj celokupnoj istoriji. A da li se secate da je SPC delila paketice deci za bozic. Ja se nesto ne secam, a imam dvoje dece. Ali su zato sva deca dobijala paketice od hriscanske zajednice koju inace SPS smatra sektom. Propagiraju vernicima duhovne vrednosti a medju njima vlada opsta grabez za materijalne.
  • Al Kapone

    22.12.2010 08:42
    Dobri đaci
    Crkva je nabolje organizovana mafija na svetu i ima najduži staž u tome.
  • Ja

    21.12.2010 21:09
    Istina je da crkve dobijaju prihode sa svih strana, ali to nisu donacije ne nečiji bes, to su novci od kojih se održavaju i rekonstruišu porušeni i dotrajali crkveni objetki i manastiri. Ako država misli da će se obogatiti oporezujući crkvu samo napred!
    Evo mi običan narod redovon plaćamo porez i hvala ovoj državi iz dana u dan sve nam je bolje i bolje. Zahvaljujući tome što smo mi redovne platiš poreza država se izvukla iz krize, ali se mi (građani) zato nikada nećemo izvući.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti